En’âm 36'da "Davete ancak işitebilenler icabet eder." buyrulmakta. Buradaki işitmiş olan kişiyi, 1. davet olan Allah'a ulaşmayı dileme davetini gerçekleştirmiş ve uyarılmış olan bir kişi olarak anlayabilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » En’âm 36'da "Davete ancak işitebilenler icabet eder." buyrulmakta. Buradaki işitmiş olan kişiyi, 1. davet olan Allah'a ulaşmayı dileme davetini gerçekleştirmiş ve uyarılmış olan bir kişi olarak anlayabilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

En’âm 36'da "Davete ancak işitebilenler icabet eder." buyrulmakta. Buradaki işitmiş olan kişiyi, 1. davet olan Allah'a ulaşmayı dileme davetini gerçekleştirmiş ve uyarılmış olan bir kişi olarak anlayabilir miyiz?

Tam öyle. En’âm Suresinin 36. âyet-i kerimesindeki kişiler 1. daveti (Allah'a ulaşmayı dileme davetini) gerçekleştirmişler. Bunun üzerine, Allahû Tealâ onlara 7 tane furkan vermiş ve onları işitir, görür ve idrak eder hale getirmiş. 2. daveti gerçekleştirmeye hazır hale getirmiş. Öyleyse okuyalım âyeti:

6/EN'ÂM-36: İnnemâ yestecîbullezîne yesmeûn(yesmeûne), vel mevtâ yeb’asuhumullâhu summe ileyhi yurceûn(yurceûne).
(Davete) ancak işitenler icabet eder. Ve Allah, ölüleri (ölü olan sem’î isimli işitme hassasını, ölü olan fuad isimli idrak hassasını, ölü olan basar isimli görme hassasını) diriltir. Sonra O'na döndürülürler. (Hayatta iken ruhu mürşid eliyle Allah’a döndürülür.)


innemâ yestecîbullezîne yesmeûn(yesmeûne): Muhakkak ki davete ancak işitenler icabet eder.
vel mevtâ yeb’asuhumullâhu: Ve Allah, ölüleri diriltir (be’as eder).
summe ileyhi yurceûn(yurceûne): Sonra ona döndürülürler.

Yani “Hayattayken ruhlarını Allah'a ulaştırırlar.” diyor Allahû Tealâ.

Şimdi, kişi Allah'a ulaşmayı dilemiş. Allah'a ulaşma davetine icabet etmiş, Allah'a ulaşmayı dileme davetine icabet etmiş, Allah'a ulaşmayı dilemiş. Şimdi 2. davet söz konusu En’âm Suresinin 36. âyet-i kerimesinde. Davete ancak işitenler icabet eder ve o işitenlerin kimler olduğunu söylüyor Allahû Tealâ? Onlar ölüyken Allah'ın dirilttikleri. Neyle? Görme hassalarını, işitme hassalarını, idrak hassalarını açarak; gözlerini, kulaklarını ve kalplerini görür, işitir ve bilir hale getirerek ve kalbe ihbat koyarak o kişinin sonuca gitmesine sebebiyet veriyor Allahû Tealâ.

Öyleyse bu kişi Allah’a ulaşmayı dilemiş. 1. davet olan Allah’a ulaşmayı dileme davetini gerçekleştirmiş ve uyarılmış, 2. safhaya hazır hale getirilmiş kişi. Allah’a ulaşmayı dileyen kişi üzerinde Allahû Tealâ işlevlerini yapıyor. Bu işlevlerle o kişiyi; 2. safhaya Allah'a ulaşmaya ulaştırıyor. Yani 3. basamaktan 7. basamağa kadar Allah’a ulaşmayı dileme davetinin kişi tarafından icabeti, davete icabet. Ve Allahû Tealâ’nın bunu 7 tane furkan vererek, o kişinin günahlarını örterek, o kişiyi Allah'a ulaşma fiiliyatında bulunmak noktasına hazırlıyor. Ve kişi zikir yapıyor, kişi namazlarını kılıyor. Hepsini sevdiriyor Allahû Tealâ ona. İrşad sevgisi veriyor, mürşidine ulaştırıyor.

Burada, yönelmenin 2 safhası var:
Yönelmenin 1. safhasında kişi Allah’a ulaşmayı diliyor.
2. safhasında Allah'a ulaşmak üzere harekete geçiyor. Yönelmenin 2. safhası. Allah'a yöneliyor.

Birinci de yönelme fakat Allah'a ulaşmayı sadece dileme safhası.
İkinci de yönelme; dileme safhasını aşmış ve kişi Allah'a ulaşmak üzere harekete geçmiş. Yani fiilî standartlarda bir yönelme.

Benzer konular