Allahû Tealâ’nın Bakara Suresinin 87. âyet-i kerimesin de bahsettiği Ruh’ul Kudüs, Cebrâil (A.S) mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âyetler ve Sırları » Allahû Tealâ’nın Bakara Suresinin 87. âyet-i kerimesin de bahsettiği Ruh’ul Kudüs, Cebrâil (A.S) mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Allahû Tealâ’nın Bakara Suresinin 87. âyet-i kerimesin de bahsettiği Ruh’ul Kudüs, Cebrâil (A.S) mıdır?

Allahû Tealâ diyor ki:

2/BAKARA-87: Ve lekad âteynâ mûsâl kitâbe ve kaffeynâ min ba’dihî bir rusuli ve âteynâ îsâbne meryemel beyyinâti ve eyyednâhu bi rûhil kudus(kudusi), e fe kullemâ câekum resûlun bimâ lâ tehvâ enfusukumustekbertum, fe ferîkan kezzebtum ve ferîkan taktulûn(taktulûne).
Andolsun ki, Biz, Musa’ya kitap verdik ve ondan sonra ardarda resûller gönderdik. Ve Meryem’in oğlu İsa’ya beyyineler (açık deliller) verdik ve onu Ruh’ûl Kudüs ile destekledik. Öyle ki, nefslerinizin hoşlanmadığı bir şeyle gelen resûle karşı, her defasında kibirlendiniz. Bu sebeple bir kısmını yalanladınız ve bir kısmını da öldürüyorsunuz.


ve lekad âteynâ mûsâl kitâbe: And olsun ki Biz Musa’ya kitap verdik.
ve kaffeynâ min ba’dihî bir rusuli: Ondan sonra da arkasından resûller gönderdik, art arda.  
ve âteynâ îsâbne meryemel beyyinâti: Ve Hz. Meryem oğlu İsa’ya da beyyineler verdik (ispat vasıtaları) ve kendisinin Allahû Tealâ’nın Resûl’ü, Nebîsi olduğunu anlatacak olan bilgiler.
ve eyyednâhu bi rûhil kudus(kudusi: Ve onu Ruh’ûl Kudüs ile (mukaddes ruh ile) destekledik.
e fe kullemâ câekum resûlun: Ne zaman sizlere resûl geldiyse.
bimâ lâ tehvâ enfusukumustekbertum: Sizin nefsinizin hoşuna gitmeyecek şeyler söyledikleri için ona karşı tekebbür ettiniz.
fe ferîkan kezzebtum: Bir kısmını tekzip ettiniz (yalanladınız).
ve ferîkan taktulûn(taktulûne): Bir kısmını da öldürdünüz.

Ruh’ûl Kudüs; mukaddes ruh demek. Cebrâil (A.S) bir ruh değil bir melektir. Mukaddes ruh ayrı bir varlık. Bazı insanlar ona Cebrâil (A.S) derler. Allahû Tealâ ise Cebrâil (A.S.)’dan ayrıca bahseder. Ruh’ûl Kudüs’den ayrıca bahseder.  

Benzer konular