Ahzâb-15’de alındığı bildirilen ahdin, 4 teslimimizi de içeren Allah’ın ahd’i olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Yemin, Misak ve Ahd » Ahzâb-15’de alındığı bildirilen ahdin, 4 teslimimizi de içeren Allah’ın ahd’i olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Ahzâb-15’de alındığı bildirilen ahdin, 4 teslimimizi de içeren Allah’ın ahd’i olduğunu söyleyebilir miyiz?

33/AHZÂB-15: Ve lekad kânû âhedûllâhe min kablu lâ yuvellûnel edbâr(edbâre), ve kâne ahdullâhi mes’ûlâ(mes’ûlen).
Ve andolsun ki onlar, daha önce geri dönüp kaçmayacaklarına dair Allah’a ahd vermişlerdi. Ve Allah’ın ahdi bir mesuliyettir (sorumluluktur).


“Oysa andolsun daha önce arkalarını dönüp kaçamayacaklarına Allah’a söz vermişlerdir. Allah’a verilen söz ise ağır bir sorumluluktur.”

Hayır, burada söz konusu olan Allah’ın ahdi değil. Allah’a kişilerin, savaşta verdikleri kaçmayacaklarına, düşmana saldıracaklarına, ölümden korkmayacaklarına dair Allah’a verdikleri söz. Allah’la aralarındaki ahd burada. Savaşta şehit olmak var, sevgili kardeşlerim. Bu şahadet müessesesine dikkatle bakın. Savaşta şehit olmak söz konusu. Ve sıddîklerle birlikte Adn Cennetine gitmek söz konusu.

O zaman buradaki ahd, Allah’ın ahdine eşit bir müessese ama Allah’ın ahdi değil. Ne zaman eşit olacaktı? Eğer kişi kaçmazsa ve şehit olursa; Allah’ın yolunda çarpışarak düşmanlardan birilerini öldürerek şehit olursa, o zaman bu Allah’ın ahdine paralel bir noktaya ulaşırır kişiyi. Adn cennetlerine yine gider kişi. O kişi daimî zikre ulaşmamıştır. İradesini Allah’a teslim etmemiştir. Ama gideceği cennet onlarla aynı cennettir (Adn cennetidir).  Allah’ın ahdine riayet etseydi nereye gidecekti? Adn cennetine gidecekti. Kendi ahdine riayet ederse, savaşta düşmandan kaçmazsa ve şehid olursa gideceği yer, yine Adn cennetidir.

Kardeşlerimizin sorduğu şekilde değil cevap. “4 teslimi de içiren Allah’ın ahdi olduğunu söyleyebilir miyiz?” diyor.

Hayır, söyleyemeyiz. O Allah’ın ahdi değil, o bizim ahdimiz. Savaştan kaçmayacağımıza dair, şehit olacağımıza dair tehlike anında, Allahû Tealâ’ya verdiğimiz bizi bağlayan bir ahd. Ama sonucu Allah’ın ahdi gibi bizi oraya; Adn cennetine, cennetlerin en üstüne ulaştırıyor.

Benzer konular