Allah'a verilen ahdin yerine getirilmemesi hususunda Ra’d 25 ile Âli İmrân 77 arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Yemin, Misak ve Ahd » Allah'a verilen ahdin yerine getirilmemesi hususunda Ra’d 25 ile Âli İmrân 77 arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Allah'a verilen ahdin yerine getirilmemesi hususunda Ra’d 25 ile Âli İmrân 77 arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?

Peşin olarak söyleyelim ki; evet, bahsedebiliriz. Ra’d Suresinin 25. âyet-i kerimesine bakalım beraberce:

13/RA'D-25: Vellezîne yankudûne ahdallâhi min ba’di mîsâkıhi ve yaktaûne mâ emerallâhu bihi en yûsale ve yufsidûne fîl ardı ulâike lehumul la’netu ve lehum sûud dâr(dâri).
Onlar, misaklerinden sonra (ruhlarını, vechlerini, nefslerini ve iradelerini teslim edeceklerine dair ezelde Allah’a misak verdikten sonra) Allah’ın ahdini bozarlar (ruhlarını, vechlerini, nefslerini ve iradelerini Allah’a teslim etmezler). Ve Allah’ın, O’na (Allah’a) ulaştırılmasını emrettiği şeyi keserler (ruhlarını Allah’a ulaştırmazlar). Ve yeryüzünde fesat çıkarırlar (başka insanların da Sıratı Mustakîm’e ulaşmalarına mani oldukları için fesat çıkarırlar). Lânet onlar içindir. Ve yurdun kötüsü (cehennem) onlar içindir.


vellezîne yankudûne ahdallâhi min ba’di mîsâkıhi: Onlar Allah’a misak verdikten sonra ahdlerini nakzederler (bozarlar).
ve yaktaûne mâ emerallâhu bihi en yûsale: Ve Allah’ın ulaştırılmasını emrettiği şeyi (yani vuslatı) keserler.
ve yufsidûne fîl ardı: Yeryüzünde fesat çıkarırlar.
ulâike lehumul la’netu ve lehum sûud dâr(dâri): Allah’ın lâneti onların üzerinedir ve onlar için ne kötü bir yurt var.

Âli İmrân Suresinin 77. âyet-i kerimesi:

3/ÂLİ İMRÂN-77: İnnellezîne yeşterûne bi ahdillâhi ve eymânihim semenen kalîlen ulâike lâ halaka lehum fîl âhırati ve lâ yukellimuhumullâhu ve lâ yenzuru ileyhim yevmel kıyâmeti ve lâ yuzekkîhim ve lehum azâbun elîm(elîmun).
Muhakkak ki onlar; Allah’ın ahdini ve yeminlerini az bir değere satarlar. İşte onlar için ahirette bir nasip yoktur. Ve Allah onlar ile konuşmayacak ve kıyamet günü onlara nazar etmeyecek (bakmayacak). Ve onları temize çıkarmayacak ve onlar için elim azap vardır.


innellezîne yeşterûne bi ahdillâhi ve eymânihim semenen kalîlen: Onlar muhakkak ki; Allah’ın ahdini ve yeminlerini çok az bir şey karşılığı satmışlardır.
ulâike lâ halaka lehum fîl âhırati: Onlar için ahirette bir kurtuluş (nasip) yoktur.
ve lâ yukellimuhumullâhu: Allah onlarla konuşmayacaktır.
ve lâ yenzuru ileyhim yevmel kıyâmeti: Ve kıyâmet günü onlara bakmayacaktır.  
ve lâ yuzekkîhim: Onları tezkiye etmeyecektir (temiz olduklarına dair tezkiye vermeyecektir).  
ve lehum azâbun elîm(elîmun): Onlar için elîm bir azap vardır.

“Ahdlerini ve yeminlerini az bir değere satanlar ve misaklerinden sonra Allah’ın ahdini nakzederler (bozarlar).” Allah’a baştan verdikleri misake rağmen demek istiyor Allahû Tealâ. Allah’ın ahdini bozarlar (yani ruhlarını da vechlerini de nefslerini de iradelerini de Allah’a ulaştırmayı dilemezler). Ama burada (Ra'd Suresinin 25. âyet-i kerimesinde) aslında, Allah’ın, Allah’a ulaştırılmasını emrettiğini ifade eden misakini bozmaktan bahsediliyor.

Her ikisinde de yeminlerden ve misaklerden bahsediyor. Âli İmrân Suresinin 77. âyet-i kerimesinde: “Yeminleri ve Allah’ın misakini az bir değere satarlar.” diyor. Yeminlerini ve Allah’ın ahdini… Allah’ın ahdi, yeminleri olan ruhlarını, vechlerini, nefslerini ve iradelerini Allah’a teslim ettikten sonra, Allah’ın ahdi olan iradelerini de Allah’a teslim etmek (ruh, vech, nefs ve Allah’ın ahdi iradenin de teslimini gerektiriyor). Hepsini birden reddediyorlar ve yerine getirmiyorlar. “Ve onlar için azap vardır.” diyor Allahû Tealâ.

Şimdi burada, Allahû Tealâ’nın azabı verdiği bu insanların başlangıcına bakalım; Ra’d Suresinin 25. âyet-i kerimesinde, Âli İmrân Suresinin 77. âyet-i kerimesinde ta başlangıçtan itibaren Allah’a ulaşmayı dilemeyen insanlardan bahsediliyor. 

Benzer konular