Ra’d Suresinin 18. âyet-i kerimesini bizlere açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Davet » Ra’d Suresinin 18. âyet-i kerimesini bizlere açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Ra’d Suresinin 18. âyet-i kerimesini bizlere açıklar mısınız?

13/RA'D-18: Lillezînestecâbû li rabbihimul husnâ, vellezîne lem yestecibû lehu lev enne lehum mâ fîl ardı cemîan ve mislehu meahu leftedev bihî, ulâike lehum sûul hısâbi ve me’vâhum cehennem(cehennemu), ve bi’sel mihâd(mihâdu).
Rab’lerine (Rabbinin emrine) icabet edenler için en güzeli vardır. Ve O'na icabet etmeyenler, yeryüzünde olanların hepsi ve bir o kadarı daha onların olsa, onu mutlaka fidye olarak verirlerdi. İşte onlar; onlar için hesabın kötüsü var. Ve onların barınacağı yer, cehennem; ne kötü bir döşektir.


“Rabb’lerine icabet edenler için yani Rabbinin emrine icabet edenler için en güzeli vardır.” Yani Allah’ın Zat’ı vardır. Allah’ın davetine icabet eden kişi için Allah’ın Zat’ına ulaşmak, hüsna söz konusudur.

Allahû Tealâ ne diyordu? “Allah’ın katında Allah’ın Zat’ı en güzel sığınaktır.”

İşte orada Allahû Tealâ onu kullanıyor.

3/ÂLİ İMRÂN-14: Zuyyine lin nâsi hubbuş şehevâti minen nisâi vel benîne vel kanâtîril mukantarati minez zehebi vel fıddati vel haylil musevvemeti vel en’âmi vel hars(harsi), zâlike metâul hayâtid dunyâ, vallâhu indehu HUSNUL MEÂB(meâbi).
İnsanlara, "kadınlara, oğullara, kantar kantar biriktirilmiş altın ve gümüşe, salma atlara, hayvanlara ve ekinlere olan sevgiden oluşan" şehvetleri (aşırı düşkünlükleri) güzel gösterildi. Bunlar, dünya hayatının menfaatleridir. Ve Allah, O'nun katındaki en güzel sığınaktır.


“vallahû indehû hûsnûl meab.”

“meab” kullanıyor. Hûsnû kelimesi geçiyor; güzellerin en güzeli.

“Ve O’na icabet etmeyenler ( Allah’a ulaşmayı dilemeyenler) yeryüzünde olanların hepsi de bir o kadarı daha onların olsa, onu mutlaka fidye olarak verirlerdi. İşte onlar, onlar için hesabın kötüsü var. Ve onların barınacağı yer cehennemdir. Ne kötü gidecek bir döşektir. Ne kötü bir yatacak yer.”

Öyleyse 2 türlü insan var: Rabb’lerine icabet edenler ve etmeyenler.

Benzer konular