Nisa Suresinin 26. âyet-i kerimesi ile Hacc Suresinin 67. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » Nisa Suresinin 26. âyet-i kerimesi ile Hacc Suresinin 67. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Nisa Suresinin 26. âyet-i kerimesi ile Hacc Suresinin 67. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?

Nisâ Suresinin 26. âyet-i kerimesi:

4/NİSÂ-26: Yurîdullâhu li yubeyyine lekum ve yehdîyekum sunenellezîne min kablikum ve yetûbe aleykum. Vallâhu alîmun hakîm(hakîmun).
Allah size beyan etmek (açıklamak) ve sizi, sizden öncekilerin kanununa ulaştırmak ve tövbelerinizi kabul etmek ister. Ve Allah Alîm'dir (en iyi bilendir), Hakîm'dir (hüküm ve hikmet sahibidir).


“Allah size beyan etmek ister ve sizi, sizden evvelkilerin kanunu olan hidayete erdirmek ister, Allah’a ulaştırmak ister. Sizi, sizden evvelkilerin kanunu olan, süneni olan hidayete erdirmek ister. Ve tövbelerinizi kabul etmek ister. Tövbelerinizi kabul ederek sizi Kendisine ulaştırmak ister. Allah Alîm’dir: her şeyi en iyi bilendir, Hakîm’dir: hikmet sahibidir.”

Hacc Suresinin 67. âyet-i kerimesi:    

22/HACC-67: Li kulli ummetin cealnâ menseken hum nâsikûhu fe lâ yunâziunneke fîl emri ved’u ilâ rabbike, inneke le alâ huden mustekîm(mustekîmin).
Ve Biz, bütün ümmetler için mensek (tek bir şeriat) tayin ettik. Onlar, onunla (o şeriatle) amel ederler (etsinler). Öyleyse emrim konusunda seninle niza etmesinler (çekişmesinler). Sen, Rabbine davet et. Muhakkak ki sen, mutlaka mustakîm (Allah’a doğru istikametlenmiş) olan hidayet üzeresin.


“Biz, bütün ümmetler için mensek (tek bir şeriat) tayin ettik, kıldık. Onlar, onunla yani o şeriatle amel ederler (etsinler) diye. Öyleyse emrim konusunda seninle niza etmesinler. Sen, Rabbine davet et. Muhakkak ki sen; mustakîm olan, yani Allah’a doğru istikametlenmiş olan hidayet üzeresin.”

Tevbe Suresinin 33. âyet-i kerimesi:

9/TEVBE-33: Huvellezî ersele resûlehu bil hudâ ve dînil hakkı li yuzhirahu alâd dîni kullihî ve lev kerihel muşrikûn(muşrikûne).
Resûl'ünü müşrikler kerih görseler de, hidayetle ve hak dîn ile (bu dîni) bütün dînler üzerine izhar etmesi (hak dîn olduğunu ispat etmesi) için gönderen O'dur.


“O’dur ki, resûlünü hidayet ile gönderir hak dînine. Dînin bütününü (bütün özelliklerini, onun özelliklerini, dînin özelliklerini) izhar etmesi, ortaya çıkarması için hidayetle, hak dîn ile gönderen O’dur.”

Şimdi üç âyet; Nisâ Suresinin 26., Hacc Suresinin 67, Tevbe Suresinin 33. âyet-i kerimeleri. Şimdi soruyor Hüseyin:

“Nisâ Suresinin 26. âyet-i kerimesi ile Hacc Suresinin 67. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?”

Allahû Tealâ’nın hedefi gösteriliyor Nisâ Suresinin 26. âyet-i kerimesinde:

“Allah’a ulaştırmak ister.”, diyor “Allah sizi.”

Hacc Suresinin 67. âyet-i kerimesinde:

“Sen Rabbine davet et.”, diyor.

“Bütün ümmetler için tek bir şeriat tayin ettik. Sen Rabbine davet et. Sen hidayet üzeresin, yani onları da hidayete davet ediyorsun.”

Öyleyse, Nisâ Suresinin 26. âyet-i kerimesi ile Hacc Suresinin 67. âyet-i kerimesi arasında Allahû Tealâ’nın daveti açısından bir beraberlik söz konusudur. Her ikisinde de Allah, Kendi Zat’ına yani hidayete davet ediyor.

Benzer konular