Bakara Suresinin 137. âyet-i kerimesi açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âmenû » Bakara Suresinin 137. âyet-i kerimesi açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Bakara Suresinin 137. âyet-i kerimesi açıklar mısınız?

 

Allahû Tealâ Bakara Suresinin 137. âyet-i kerimesinde şöyle buyuruyor:

2/BAKARA-137: Fe in âmenû bi misli mâ âmentum bihî fe kadihtedev ve in tevellev fe innemâ hum fî şikâk(şikâkın) fe se yekfîke humullâh(humullâhu), ve huves semîul alîm(alîmu).
Bundan sonra eğer onlar da, sizin O’na (Allah’a) îmân ettiğiniz gibi îmân etselerdi o takdirde hidayete ermiş olurlardı. Ve eğer dönerlerse (yüz çevirirlerse), böylece o taktirde onlar, sadece bir ayrılık içinde olurlar (Allah’ın yolundan ayrılmış olurlar). Allah, (onlara karşı) sana kâfi gelecektir. O, en iyi işiten ve en iyi bilendir.


“Fe in âmenû bi misli mâ âmentum bihî fe kadihtedev:
Eğer onlar da sizin âmenû olduğunuz gibi âmenû olsalardı yani Allah'a ulaşmayı dilemiş olsalardı, Allah'a âmenû olsalardı, Allah'a ulaşmayı dilemiş olsalardı; o zaman hidayete ererlerdi.
ve in tevellev fe innemâ hum fî şikâk(şikâkın):
Eğer onlar dönerlerse muhakkak ki o zaman onlar ayrılık içindedirler. Yani Allah'ın emrini yerini getirmeyerek o tek fırkadan ayrılmış olanlardır. 
fe se yekfîke humullâh(humullâhu):
Allah sana karşı, Allah sana kâfidir.
ve huves semîul alîm(alîmu):
O işitir ve bilir.”

Âyet-i kerime çok açık bir şekilde sahâbe gibi Allah'a ulaşmayı dileselerdi, diğerlerinin de hidayete ereceklerini ifade ediyor. Biliyorsunuz ki hidayetin başlangıç noktası Allah'a ulaşmayı dilemektir. Âmenû olmak. Âmenû olmak; Allah'a ulaşmayı dilemektir.

“Onlar da sizin gibi âmenû olsalardı, Allah'a ulaşmayı dileselerdi.” Dileselerdi ne olacaktı? Allah'a ulaşmayı dileyenlerin hepsinin bulunduğu 1. Sıratı Mustakîm’in üzerinde olacaklardı ve kurtuluşa ulaşacaklardı.

“Eğer öyle yapmazlarsa dönerlerse Allah'ın yoluna hiç girmezlerse Allah'a ulaşmayı dilemezlerse eğer dileyip hidayete erdikten sonra dönerlerse onlar bir ayrılık içindedirler.” diyor. “Mutlaka bir ayrılık içindedirler.” diyor Allahû Tealâ.  Ayrılık, Allah’tan ayrılık, Sıratı Mustakîm’den ayrılık.

Allah'ın 7 tane Sıratı Mustakîm’i 7 tane safhayı kaplıyor ama hepsinin bir tek isimde birleştirmesi söz konusudur: Sıratı Mustakîm. Peygamber Efendimiz (S.A.V.) ve bütün sahâbe Sıratı Mustakîm’in üzerindeydi. Her safha Sıratı Mustakîm adıyla kullanılabilir.

Öyleyse söz konusu olan şey âmenû olmak, Allah'a ulaşmayı dilemek.

“Bu âyet-i kerimeyi açıklar mısınız?” Açıkladık.

Benzer konular