Yûsuf Suresinin 106. âyet-i kerimesini açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âmenû » Yûsuf Suresinin 106. âyet-i kerimesini açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Yûsuf Suresinin 106. âyet-i kerimesini açıklar mısınız?

Yûsuf-106:

12/YÛSUF-106: Ve mâ yu’minu ekseruhum billâhi illâ ve hum muşrikûn(muşrikûne).
Ve onların çoğu, şirk koşmadan Allah’a inanmazlar.


ve mâ yu’minu ekseruhum billâhi: Onların çoğu Allah'a inanmazlar.
illâ ve hum muşrikûn(muşrikûne): Onlar sadece müşriklerdir (onların çoğu âmenû olmazlar, Allah'a inanmazlar). Sadece Allah'a şirk koşarlar.

Sevgili kardeşlerim! Aslında burada Allahû Tealâ’nın söylediği şey; ‘yu’minu: Âmenû olmak’ kelimesini kullanmış. “Allah'a âmenû olmazlar (Allah'a ulaşmayı dilemezler). Dilemeyenlerin hepsi Allah'a şirk koşanlardır. Bir evvelki sualin cevabında da geçti. Kimdir Allah'a şirk koşanlar? Allah'a ulaşmayı dilemeyenler. Rûm-31 ve 32’de Allahû Tealâ açıkça söylüyor:

30/RÛM-31: Munîbîne ileyhi vettekûhu ve ekîmûs salâte ve lâ tekûnû minel muşrikîn(muşrikîne).
O’na (Allah’a) yönelin (Allah’a ulaşmayı dileyin) ve O'na karşı takva sahibi olun. Ve namazı ikame edin (namaz kılın). Ve (böylece) müşriklerden olmayın.

30/RÛM-32: Minellezîne ferrakû dînehum ve kânû şiyean, kullu hızbin bimâ ledeyhim ferihûn(ferihûne).
(O müşriklerden olmayın ki) onlar, dînlerinde fırkalara ayrıldılar ve grup grup oldular. Bütün gruplar, kendilerinde olanla ferahlanırlar.


“Allah'a ulaşmayı dile ve takva sahibi ol ve müşriklerden olma. O müşriklerden ki; onlar, dînlerinde fırkalara ayrılmışlardır. Her biri kendi elindekiyle kendi inancı içersinde ferahlanır.” diyor Allahû Tealâ.

Öyleyse sevgili öğrenciler, izleyenler, dinleyenler! Burada Allahû Tealâ’nın açıkladığı bir husus var. İnsanlar Allah'a ulaşmayı dilemiyorlarsa onlar müşriklerdir. Ve burada da: “Onların çoğu Allah'a ulaşmayı dilemezler, onlar sadece müşriklerdir.” diyor Allahû Tealâ. Sadece Allah'a şirk koşarlar. Kim Allah'a ulaşmayı dilemezse onlar sadece Allah'a şirk koşanlardır. Rûm Suresinin 31 ve 32. âyet-i kerimesi gereğince, Yûsuf Suresinin 106. âyet-i kerimesi de bunu aynı şeyi anlatıyor. Onların çoğundan bahsediyor. Onların çoğu Allah'a âmenû olmayanlardır (Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerdir). Ve onlar sadece Allah'a şirk koşanlardır. Âyet-i kerime söylüyor:

“Kim Allah'a ulaşmayı dilemezse onlar müşriktirler, çünkü onlar fırkalara ayrılmışlardır.”

Benzer konular