Enfâl-73’te belirtilen kâfirlerle Bakara-257’de belirtilen tagutun dostları arasında bir ilişki var mı?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Enfâl-73’te belirtilen kâfirlerle Bakara-257’de belirtilen tagutun dostları arasında bir ilişki var mı?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Enfâl-73’te belirtilen kâfirlerle Bakara-257’de belirtilen tagutun dostları arasında bir ilişki var mı?

Bakara-257'ye bakalım, ne diyordu Allahû Tealâ:

2/BAKARA-257: Allâhu velîyyullezîne âmenû, yuhricuhum minez zulumâti ilân nûr(nûri), vellezîne keferû evliyâuhumut tâgûtu yuhricûnehum minen nûri ilâz zulumât(zulumâti), ulâike ashâbun nâr(nâri), hum fîhâ hâlidûn(hâlidûne).
Allah, âmenû olanların (Allah’a ulaşmayı dileyenlerin) dostudur, onları (onların nefslerinin kalplerini) zulmetten nura çıkarır. Ve kâfirlerin dostları taguttur (onlar, şeytanı dost edinirler, şeytan kimseye dost olmaz), onları (onların nefslerinin kalplerini) nurdan zulmete çıkarırlar. İşte onlar, ateş ehlidir. Onlar, orada ebedî kalacak olanlardır.


Allahû Tealâ buyuruyor ki: Allah, âmenû olanların (Allah’a ulaşmayı dileyenlerin) dostudur, onları zulmetten nura çıkarır. Yani kalpleri kapkaranlıkken, nefs tezkiyesiyle onları aydınlık bir kalbe ulaştırır. Nefslerinin kalplerini nurla doldurur. Allah onların dostlarıdır. Ama kâfirlere gelince; onlar tagutun dostlarıdır. Allah'ın dostları değildir ve onlar kâfirlerdir. Mü’minler Allah'ın dostları, kâfirler tagutun dostları. Tagutta onları nurdan zulmete ulaştırır. Kalplerin, nurlansa bile, eğer tagutun dostu olmuşlarsa yeniden, Allah'a ulaşmayı dilemeden evvel ki durumlarına geri dönmüşlerdir. Kalplerinde artık nur oluşamaz. "Ve onlar mutlaka cehenneme gideceklerdir ve orada ebediyyen kalacaklardır” diyor Allahû Tealâ. 

Şimdi de Enfâl-73' e bakıyoruz:

8/ENFÂL-73: Vellezîne keferû ba'duhum evliyâu ba'dın, illâ tef'alûhu tekun fitnetun fîl ardı ve fesâdun kebîr (kebîrun).
Kâfir olan kimseler birbirinin dostlarıdır. Onu yapmazsanız (birbirinizle dost olmazsanız) yeryüzünde fitne ve büyük fesat olur.


"vellezîne keferû ba'duhum evliyâu ba'd: Ve onlar ki kâfirlerdir, onların bir kısmı diğer kısmına dostturlar, onların bir kısmı bir kısmına dostturlar.
illâ tef'alûhu tekun fitnetun fîl ardı e fesâdun kebîr: Eğer sizde öyle yapmazsanız yani birbirinize dost olmazsanız, yeryüzünde fitne ve büyük fesat olur” diyor Allahû Tealâ.

İşte böyle sevgili kardeşlerim, can dostlarım, gönül dostlarım! Diyor ki: “Bu ayetler arasında bir ilişki var mı?”

Kâfirler birbirlerinin dostlarıdır, tagutun dostlarıdır. Sizde dost olmazsanız, onlar duruma bütünüyle hâkim olurlar anlamına geliyor. O zaman bizlerde, Allah'a ulaşmayı dileyip de gerçek anlamda mümin olanlarda, birbirinize çok sıkı  dostlar olmalıyız.

Benzer konular