Nahl-89’da belirtilen her ümmetteki şahitleri kavmin resûlleri olarak anlayabilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Resûl ve Nebî » Nahl-89’da belirtilen her ümmetteki şahitleri kavmin resûlleri olarak anlayabilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Nahl-89’da belirtilen her ümmetteki şahitleri kavmin resûlleri olarak anlayabilir miyiz?

Evet, baştan söyleyelim ki her ümmetteki şahitler o kavmin resûlüdür. Her kavimdeki bu şahitlerin ötesinde devrin İmamı, o resûllerin şahididir. Devrin imamı onlara nasıl şahitlik edecek? Kıyâmet günü onun devrin imamlığını yaptığı devrede kimler resûlse, o resûllere şahit olacak. Bu devirde de devrin imamı, bu devirdeki tüm kavim resûllerinin şahididir. Bunun için onları görmesi gerekmiyor. Şahitliği Allah’ın yardımıyla gerçekleştirecektir. Allahû Tealâ Kendisine sualler sorulduğunda, o suallerin cevabında mutlaka ona şahidin kim olduğunu alternatifler üzerinden, mutlaka bir yerde işaretini vererek haber verecektir.

Öyleyse Nahl Suresinin 89. âyet-i kerimesine bakıyoruz:

16/NAHL-89: Ve yevme neb’asu fî kulli ummetin şehîden aleyhim min enfusihim ve ci’nâ bike şehîden alâ hâulâi, ve nezzelnâ aleykel kitâbe tibyânen li kulli şey’in ve huden ve rahmeten ve buşrâ lil muslimîn(muslimîne).
Ve o gün, bütün ümmetlerin içinde, onların üzerine, onların kendilerinden bir şahit beas ederiz (vazifeli kılarız). Ve seni de onların üzerine şahit olarak getirdik. Ve sana, herşeyi beyan eden (açıklayan), hidayete erdiren ve rahmet olan Kitab’ı, müslümanlara (Allah’a teslim olanlara) müjde olarak indirdik.


ve yevme neb’asu fî kulli ummetin şehîden aleyhim: Ve o gün, bütün ümmetlerin içinde, onların üzerine, şahit beas ederiz.
min enfusihim: Onların içinden.
ve ci’nâbike şehîden alâ hâulâ (hâulâi): Ve seni de onların üzerine şahit olarak getiririz.

Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in devrindeki tüm kavim resûlleri ve devrin imamı olan, nebî olan Peygamber Efendimiz (S.A.V) burada beraberce anılmışlar.

"Ve sana, herşeyi beyan eden (açıklayan), hidayete erdiren ve rahmet olan Kitab’ı,  müslümanlara (Allah’a teslim olanlara) müjde olarak indirdik." diyor Allahû Tealâ.

Her ümmetteki şahitler, evet, kavmin resûlleri.

Benzer konular