Peygamber Efendimiz (S.A.V) size Allah’ın iki emanetini bırakıyorum, onlara sarıldığınız takdirde asla sapmazsınız. Bunlardan birincisi ikincisinden daha büyüktür, birincisi Allah’ın kitabı, ikincisi de ehl-i beytimdir buyuruyor. Bu hadîs ile Ahzâb-33 arasındaki bir ilişkiyi açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hadîs » Peygamber Efendimiz (S.A.V) size Allah’ın iki emanetini bırakıyorum, onlara sarıldığınız takdirde asla sapmazsınız. Bunlardan birincisi ikincisinden daha büyüktür, birincisi Allah’ın kitabı, ikincisi de ehl-i beytimdir buyuruyor. Bu hadîs ile Ahzâb-33 arasındaki bir ilişkiyi açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Peygamber Efendimiz (S.A.V) size Allah’ın iki emanetini bırakıyorum, onlara sarıldığınız takdirde asla sapmazsınız. Bunlardan birincisi ikincisinden daha büyüktür, birincisi Allah’ın kitabı, ikincisi de ehl-i beytimdir buyuruyor. Bu hadîs ile Ahzâb-33 arasındaki bir ilişkiyi açıklar mısınız?

33/AHZÂB-33: Ve karne fî buyûtikunne ve lâ teberrecne teberrucel câhiliyyetil ûlâ ve ekımnes salâte ve âtînez zekâte ve atı’nallâhe ve resûlehu, innemâ yurîdullâhu li yuzhibe ankumur ricse ehlel beyti ve yutahhirakum tathîrâ(tathîran).
Ve evlerinizde karar kılın (oturun). Evvelki cahiliyye zamanındaki gibi (ziynetlerinizi) açmayın. Namazı ikame edin ve zekâtı verin. Allah ve O’nun Resûl’üne itaat edin. Ey ehli beyt! Allah sadece sizden günahları gidermek ve sizi tertemiz temizlemek istiyor.


ve karne fî buyûtikunne ve lâ teberrecne teberrucel câhiliyyetil ûlâ: Evlerinizde vakarla oturun, yani evlerinizi karargah edinin, yerleşin ve cahiliyye kadınlarının süslerini açığa vurması gibi siz de süslerinizi açığa vurmayın.
ve ekımnes salâte: ve namazı kılın.
ve âtînez zekâte: ve zekâtı verin.
ve atı’nallâhe ve resûleh(resûlehu): Allah’a ve Allah’ın Resûl’üne itaat edin.
innemâ yurîdullâhu li yuzhibe ankumur ricse: ve muhakakkak ki; Allah sizden ricsi gidermek ister temizlemek ister.
ehlel beyti: ey ehli beyt!
ve yutahhirekum tathîrâ(tathîran): ve sizi tertemiz kılmak ister.
 
Yani burada Allahû Tealâ, ehl-i beytten bahsediyor. Onların normal standartlarda neler yapması gerektiğini açıklıyor.

Sevgili öğrenciler, izleyenler, dinleyenler! Sevgili kardeşlerim, can dostlarım, gönül dostlarım! Öyleyse müesseseye dikkatle bakın! Allahû Tealâ buyuruyor:  “Allah sizden kiri, günahı ve çirkinliği gidermek ve sizi tertemiz kılmak ister. Bunlardan birincisi ikincisinden daha büyüktür. Birincisi Allah’ın kitabı, ikincisi de ehl-i beytim’dir.” diyor Allahû Tealâ. Ve ehl-i beytin ne tarzda davranması lâzımgeldiğini Ahzâb Suresinin 33. âyeti açıklıyor. Aralarında elbette ilişki var. Ehl-i beyt Hz.Ali’nin oğulları ehl-i beyttir. Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in kızı Hz. Fatıma ehl-i beyttir. Eşleri ehl-i beyttir, torunları, onlardan gelen herkes ehl-i beyttir. Öyleyse zamanımıza kadar ehl-i beyt devam etmiştir. Biz de ehl-i beytin içindeyiz, çünkü şerifiz. Hz. Hasan’ın soyundayız.

Benzer konular