Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in "Ölmeden önce ölün." hâdisini açıklayabilir misiniz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hadîs » Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in "Ölmeden önce ölün." hâdisini açıklayabilir misiniz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in "Ölmeden önce ölün." hâdisini açıklayabilir misiniz?

Sevgili kardeşlerim! Bir gerçek ölüm var; bir insanın ölmesi. Ölümü hepiniz yakından bilirsiniz. Bu ölüm de bir teslimdir; o kişinin ruhu, öldüğü zaman Allah’a geri döner.

Sevgili kardeşlerim! Bütün insanlar için Allahû Tealâ şu ifadeyi kullanıyor:

“Kim Bana ulaşmayı dilerse Ben onu Kendime ulaştırırım.”

42/ŞÛRÂ-13: Şeraa lekum mined dîni mâ vassâ bihî nûhan vellezî evhaynâ ileyke ve mâ vassaynâ bihî ibrâhîme ve mûsâ ve îsâ, en ekîmûd dîne ve lâ teteferrakû fîhi, kebure alâl muşrikîne mâ ted’ûhum ileyhi, allâhu yectebî ileyhi men yeşâu ve yehdî ileyhi men yunîb(yunîbu).
(Allah) dînde, onunla Hz. Nuh’a vasiyet ettiği (farz kıldığı) şeyi (şeriati); “Dîni ikame edin (ayakta, hayatta tutun) ve onda (dînde) fırkalara ayrılmayın.” diye Hz. İbrâhîm’e, Hz. Musa’ya ve Hz. İsa’ya vasiyet ettiğimiz şeyi Sana da vahyederek, size de şeriat kıldı. Senin onları, kendisine çağırdığın şey (Allah’a ulaşmayı dileme) müşriklere zor geldi. Allah, dilediğini Kendisine seçer ve O’na yöneleni, Kendisine ulaştırır (ruhunu hayatta iken Kendisine ulaştırır).


Burada Allahû Tealâ o kişinin fizik vücudunu Kendisine ulaştırmıyor, o kişinin ruhunu Kendisine ulaştırıyor. Bunun için de o kişinin mutlaka bir mürşide tâbî olması lâzım. Herhangi bir mürşid? Hayır! Bunu kabul etmiyor Allahû Tealâ. Diyor ki: “Bunu yapacak olan kişi;

1- Hacet namazını kılacak.
2- Mürşidini, hacet namazını kıldıktan sonra Allah’a soracak.
3-Allah’ın kendisine gösterdiği mürşide veya onun bir kendi bulunduğu mevkide veya yakınında bulunan bir yetkiliye, o kişi tarafından yetki verilmiş olan birisine tâbî olmakla gene aynı hedefe ulaşabilir insan.”

Bütün insanlar için böyle olunca kapılar açık. Herkes kendi bulunduğu mevkide bir mürşid söz konusu ise o mürşide tâbî olacak ve Allah’ın emrettiği gibi ruhu, mutlaka vücudundan ayrılıp Allah’a doğru yola çıkacak, 7-8 aylık bir devrenin sonunda da bu kişinin ruhu Allah’a ulaşacak sevgili kardeşlerimiz!

Benzer konular