Bakara 46 ile Âli İmrân 83'ü, Allah’a geri dönüş açısından bizlere açıklar mısınız. Aralarında bir ilişki var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Fena Makamı (1. teslim: ruh teslimi) » Bakara 46 ile Âli İmrân 83'ü, Allah’a geri dönüş açısından bizlere açıklar mısınız. Aralarında bir ilişki var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Bakara 46 ile Âli İmrân 83'ü, Allah’a geri dönüş açısından bizlere açıklar mısınız. Aralarında bir ilişki var mıdır?

Bakara-46:

2/BAKARA-46: Ellezîne yezunnûne ennehum mulâkû rabbihim ve ennehum ileyhi râciûn(râciûne).
Onlar (o huşû sahipleri) ki, Rab’lerine (dünya hayatında) muhakkak mülâki olacaklarına ve (sonunda ölümle) O’na döneceklerine yakîn derecesinde inanırlar.


Bakara-46'da, huşû sahiplerinden bahsediyor Allahû Tealâ:

“Onlar Allah’a mülâki olacaklarına, ruhlarını ölmeden evvel Allah’a ulaştıracaklarına kesin şekilde inananlardır.” diyor Allahû Tealâ. “Ve ruhlarını ölümden sonra da, tekrar Allah’a ruhlarının rücû edeceğine, Allah’a geri döndürüleceğine gene kesin şekilde inananlardır.”
    
Âli İmrân Suresinin 83. âyet-i kerimesindeki duruma bakıyoruz:

3/ÂLİ İMRÂN-83: E fe gayre dînillâhi yebgûne ve lehû esleme men fîs semâvâti vel ardı tav’an ve kerhen ve ileyhi yurceûn(yurceûne).
Onlar, hâlâ Allah'ın dîninden başkasını mı arıyorlar? Halbuki göklerde ve yerde kim varsa, hepsi tav'an ve kerhen (isteyerek ve istemeyerek) O'na teslim oldular ve onlar, O'na (Allah'a), geri döndürülecekler.


“Allah’ın dîninden başkasını mı arıyorlar? Halbuki göklerde ve yerde kim varsa hepsi, isteyerek veya istemeyerek O’na teslim olmuştur ve O’na (Allah’a) geri döneceklerdir.”
    
Bakara Suresinin 46. âyet-i kerimesinde iki tane geri dönüş var:

1- Ruhun, o kişi ölmeden evvel Allah’a geri döndürülmesi.
2- Ölümden sonra ruhun, tekrar Allah’a geri döndürülmesi.

Birisi Allah’a mülâki olmak; hayattayken insan ruhunun Allah’a mülâki olması, ulaşması. İkincisi ise ölümden sonra ruhun Allah’a geri dönmesi. Bakara 46, iki dönüşü de ifade ediyor.

Âli İmrân 83'e gelince: “Ve O’na, Allah’a geri döneceklerdir.” diyor. Öyleyse Allah’a herkesin geri döneceği gün söz konusu. Bu Allah’a geri dönme olayı, hem ruhun, göklerde ve yerde varolan herkesin Allah’a geri dönüşü söz konusu. Hem kıyâmet günü fizik vücutların Allah’ın İndi İlâhi’sine ulaşması. Hem de insan ruhunun ölümden sonra Allah’a rücû etmesi.

Teslim olanların ruhu, onlar ölmeden evvel Allah’a ulaşır. Teslim olmayanların ruhu, onlar öldükten sonra Allah’a ulaşır. Ama her ikisi de Allah’a geri dönüştür.


Benzer konular