Allah’a ulaşma dileği ile Allah’a teslim olmak arasındaki bağlantı nasıl gerçekleşiyor?

Anasayfa » Ana Sayfa » Fena Makamı (1. teslim: ruh teslimi) » Allah’a ulaşma dileği ile Allah’a teslim olmak arasındaki bağlantı nasıl gerçekleşiyor?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Allah’a ulaşma dileği ile Allah’a teslim olmak arasındaki bağlantı nasıl gerçekleşiyor?

Allah’a ulaşmak, Allah’a teslim olmak demek.
 
Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ istiyor ki; herkes Allah’a teslim olsun. Yani o kişi ruhunu Allah’a ulaştırsın.
 
Sevgili kardeşlerim! Meselâ şu anda sizinle bir ruhsuz kişi konuşuyor. O, benim. Çünkü bana ait olan o ruh, artık bende değil Allah’ta.
 
Sevgili kardeşlerim! Her şey çok mu güzel, yoksa bana mı öyle geliyor? Bütün insanlar için Allah’ın istediği bir hedef var, tek bir hedef; insanları mutlu etmek. İnsanların herbirine ne kadar mutluluk verebilirseniz, Allahû Tealâ size de aynı mutluluğu yaşatıyor. Tıpkı, etrafınızdaki insanlara ne kadar sıkıntı verirseniz, size de Allahû Tealâ’nın o sıkıntıların toplamı kadar sıkıntı verdiğini hedef olarak tayin ettiğiniz zaman, bundan sakınmayı öğrenmeniz için söylüyoruz.
 
Sevgili kardeşlerim! Ne kadar insanı mutlu etmeye çalışırsanız, siz o kadar mutlu olursunuz. İnsanları mutlu etmek için yaşayan insanlar olmalısınız. Aslında bu onlardan ziyade sizinle alâkalı bir konudur. Çünkü etrafınızdaki insanların herbirine verdiğiniz mutluluğun aynını Allahû Tealâ size de mutlaka yaşatır. Bu bir imkândır, Allah’ın çok büyük lütfudur. Ne yazık ki; insanlar bunu, bu büyük hakikati bilmiyorlar. Ve de “Bana mı kaldı insanları mutlu etmek?” diye düşünüyorlar. “Ne mecburiyetim var benim, insanları mutlu etmeye?” diye düşünüyorlar.

Ama sevgili kardeşlerim, bunun arkasında ya kendileri varsa? Başka insanların herbirine, etrafınızda 100 tane insan bulunduğunu düşünün! Etrafınızdaki insanların herbirine ‘A’ kadar mutluluk vermeyi başarsanız, Allahû Tealâ size ‘100A’ kadar, etrafınızda 100 kişi var diyelim; her birine ‘A’ kadar mutluluk verdiniz; siz ‘100A’ kadar mutlu olursunuz.
O zaman sevgili kardeşlerim, bu, Allah’ın çok büyük bir lütfu keremi değil mi?

Ne istiyor Allahû Tealâ? Sizden istediği şey, sadece sizin mutluluğunuz. Ama öylesine güzel bir dizaynla bunu tayin etmiş ki Allahû Tealâ; siz başkalarını mutlu ettikçe mutlu olursanız eğer, o zaman aslî unsur devreye girer: Başka insanlara mutluluk vererek mutlu olmak… İşte Allah’ın istediği, en çok istediği şey, hepinizden istediği şey budur. “Başka insanları mutlu ederek mutlu olun.” diyor Allahû Tealâ. Onlar da mutluluğu yaşasınlar, siz de mutluluğu yaşayın.
 
Sevgili kardeşlerim! Bu öylesine güzel bir olay ki; tatbik mevkiine koyduğunuz zaman çok büyük bir mutluluğu yaşamaya başladığınızı göreceksiniz. Etrafınızdaki herkes, sizin için bir mutluluk ağacıdır. Yeter ki; siz onları mutlu edin. Her birine ne kadar mutluluk verebilirseniz o kadarı, size mutluluk olarak sizi mutlu edecek bir statü içinde geri döner. Bunun mânâsı ne? Bunun mânâsı elinizde koskoca bir dünya var. Ne kadar etrafınızda insan varsa her birini mutlu etmek hepinizin elinde. Ama bu mutluluğu onlara vererek mutlu olduğunuzu yaşadıkça daha çok insana bu mutluluğu ulaştırmak istikametinde bir gayretiniz mutlaka oluşacaktır.

İşte o gayretin sahiplerinden birisi konuşuyor şu anda sizinle. Biz bu mutluluğu kendimiz oluşturmadık; Allahû Tealâ bize öğretti, biz de insanları mutlu etmek için harekete geçtik. Bu istikamette her gayretimizin arkasında öyle büyük mutluluklar yaşadık ki; bundan vazgeçmemiz hiçbir şekilde mümkün olamaz. Anladık ki; bizim mutluluğumuz, bizim başkalarına verdiğimiz mutlulukla paralel bir seyir takip ediyor. Allah’ın kanunu ne kadar isabetli öyle değil mi sevgili kardeşlerim?
 
Eğer dünya üzerindeki herkes, etrafındaki insanları mutlu etmek için harekete geçse bu insanların mutlu olmayanı kalmaz. Herkes mutluluğun en şahanesini yaşayacaktır. Çünkü ulaşabildiği bütün insanları mutlu etmek istikametinde, o, bir faaliyetin sahibi olacaktır. Ve başkalarına verebildiği her mutluluğun aynını Allah ona yaşatacağı için, kendisine yaşatacağı için dünyadaki en mutlu insanlardan birisi olur. Bu kadar kolay, bu kadar basit sevgili kardeşlerim! Bu hayatı en güzel bir dizayn içinde yaşamak, hepinize Allahû Tealâ tarfından açılan bir kapıdır. Allah razı olsun. Suallerinizi bekliyorum inşaallah.

Benzer konular