Ahzâb Suresinin 23. âyet-i kerimesini açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Fena Makamı (1. teslim: ruh teslimi) » Ahzâb Suresinin 23. âyet-i kerimesini açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Ahzâb Suresinin 23. âyet-i kerimesini açıklar mısınız?

Ahzâb Suresinin 23. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Bu âyet-i kerimede belirtilen kişilerin, hayırlarda yarışıp bütün azimlerin sahipleri olarak ölmeden Allah’ın Zat'ını gördüğünü, sahâbenin tamamının bu âyet-i kerimenin muhtevasına girdiğini söyleyebilir miyiz?

33/AHZÂB-23: Minel mu’minîne ricâlun sadakû mâ âhedûllahe aleyhi, fe minhum men kadâ nahbehu ve minhum men yentezırû ve mâ beddelû tebdîlâ(tebdîlan).
Mü’minlerden bir kısım erkekler, Allah’a yaptıkları ahde (savaşta şehit oluncaya kadar sebat edeceklerine dair verdikleri söze) sadık kaldılar. Böylece onlardan bir kısmı verdiği sözü yerine getirdi (şehit oldu), bir kısmı da (şehit olmayı) bekliyorlar. Ve onlar, (ahdlerinden) bir şey değiştirmediler.


“Mü’minlerden bir kısım erkekler, Allah’a yaptıkları ahde sadık kaldılar. Böylece onlardan bir kısmı verdiği sözü yerine getirdi (şehit oldu), bir kısmı da bekliyorlar. Ve onlar, ahdlerinden bir şey değiştirmediler.”

Sahâbenin tamamı bu söylediklerinizi yaşamıştı. Bir kısmı sadık kaldılar, yani başardılar. Bir kısmı verdiği sözü yerine getirdi. Yani yerine getirmek bir şehit olmak istikametinde, bir de ahde sadık kalmak. Allah’ın ahdini yerine getirmek üzere teşebbüs etmek. Bütün sahâbe Allah’ın ahdini yerine getirdi. Ruhlarını, vechlerini, nefslerini ve iradelerini Allah’a teslim ettiler. Burada da sahâbeden bahsediliyor. Evet hepsi için aynı şey geçerlidir. Yani irşad makamına ulaşmak.

Benzer konular