Zumer 53'e göre Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyenlerin Allah’a ulaşmayı dileyenler olduğunu, Allah'ın rahmetinden ümitsiz olanların ise Ankebût 23'e göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Zumer 53'e göre Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyenlerin Allah’a ulaşmayı dileyenler olduğunu, Allah'ın rahmetinden ümitsiz olanların ise Ankebût 23'e göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Zumer 53'e göre Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyenlerin Allah’a ulaşmayı dileyenler olduğunu, Allah'ın rahmetinden ümitsiz olanların ise Ankebût 23'e göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?

Zumer Suresinin 53. âyet-i kerimesi:

39/ZUMER-53: Kul yâ ıbâdiyellezîne esrefû alâ enfusihim lâ taknetû min rahmetillâhi, innallâhe yagfiruz zunûbe cemîâ(cemîan), innehu huvel gafûrur rahîm(rahîmu).
De ki: "Ey nefsleri üzerine israf yüklemiş (haddi aşmış) kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Muhakkak ki Allah, günahların hepsini mağfiret eder (sevaba çevirir). O, muhakkak ki O; Gafûr’dur (mağfiret eden), Rahîm’dir (rahmet nuru gönderen)."


De ki: "Ey kendi aleyhlerinde haddi aşan kullarım! Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin. Şüphesiz Allah, bütün günahları sevaba çevirmeye kaadirdir ve rahmet gönderendir.”

Şimdi Zumer Suresinin 53. âyet-i kerimesindeki Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyenler, kesinlikle Allah’a ulaşmayı dileyenlerdir.

Ankebût Suresinin 23. âyet-i kerimesi:

29/ANKEBÛT-23: Vellezîne keferû bi âyâtillâhi ve likâihî ulâike yeisû min rahmetî ve ulâike lehum azâbun elîm(elîmun).
Allah’ın âyetlerini ve O’na (Allah’a) mülâki olmayı (ruhlarını hayatta iken Allah’a ulaştırmayı) inkâr edenler; işte onlar, rahmetimden ümidi kestiler. Ve işte onlar ki; onlar için elîm azap vardır.


Allah'ın âyetlerini ve O'na kavuşmayı…

vellezîne keferû bi âyâtillâhi: Onlar Allah'ın âyetlerini inkâr ederler.
ve likâihî ulâike yeisû min rahmetî: Ve Allah'a ulaşmayı (ruhlarını hayatta iken Allah'a ulaştırmayı) inkâr edenler. Onlar, Benim rahmetimden ümit kesmişlerdir.

Zumer Suresinin 53. âyet-i kerimesi ve Ankebût Suresinin 23. âyet-i kerimesi, birbirinin tersi iki âyet-i kerime. Birinde Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyenler, ötekinde Allah'ın rahmetinden ümit kesenler söz konusu.

Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyenler Allah’a ulaşmayı dileyenler, Allah'ın rahmetinden ümit kesenler Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerdir. Zaten ifade açık olarak geliyor:    

“Allah'ın âyetlerini ve Allah'a mülâki olmayı inkâr edenler, onlar Benim rahmetimden ümit kesenlerdir.” diyor Allahû Tealâ. İfade böylece kesinleşiyor ki; Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyenler, Allah’a ulaşmayı dileyenlerdir. Bundan sonra mürşidlerine ulaşacaklar ve günahları sevaba çevrilecektir. İşaret açık açık geliyor.

Öyleyse Zumer Suresinin 53. âyet-i kerimesi ve Ankebût Suresinin 23. âyet-i kerimesi… Allah’a ulaşmayı dilemeyerek Allah'tan ümit kesenler, Ankebût Suresinin 23. âyet-i kerimesinde anlatılıyor, Zumer Suresinin 53. âyet-i kerimesinde ise Allah’a ulaşmayı dileyerek Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyenler. Allah’a ulaşmayı inkâr edenler, Allah'ın rahmetinden ümit kesenlerdir. Diğerleri ise Allah’a ulaşmayı dileyerek Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyenlerdir.

Benzer konular