Bakara-256 ile A'râf-30 ve Zumer-17 arasında bir ilişki var mı?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » Bakara-256 ile A'râf-30 ve Zumer-17 arasında bir ilişki var mı?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Bakara-256 ile A'râf-30 ve Zumer-17 arasında bir ilişki var mı?

Evvela buradan başlayalım bakalım Bakara 256'da ne diyor Allahû Tealâ:

2/BAKARA-256: Lâ ikrâhe fîd dîni kad tebeyyener ruşdu minel gayy(gayyi), fe men yekfur bit tâgûti ve yu’min billâhi fe kadistemseke bil urvetil vuskâ, lânfisâme lehâ, vallâhu semîun alîm(alîmun).
Dînde zorlama yoktur. irşad yolu (hidayet yolu, Allah’a ulaştıran yol), gayy yolundan (dalâlet yolundan, şeytana, cehenneme ulaştıran yoldan) açıkça (ayrılıp) ortaya çıkmıştır. Artık kim tagutu (şeytanı ve şeytana ulaştıran yolu) inkâr edip de Allah’a îmân ederse (mü’min olur, Allah’a ulaştıran yolu tercih ederse), böylece o, (Allah’tan) kopması mümkün olmayan urvetul vuskaya (sağlam bir kulba, mürşidin eline) tutunmuştur. Allah Sem’î’dir, Alîm’dir.


Diyor ki; Allahû Tealâ dinde zorlama yoktur. İrşad yollarıyla gayy yolları, Allah’a ulaştıran yollarla cehenneme ulaştıran yollar, birbirinden ayrılmıştır (tebeyyün etmiştir, beyan edilmiştir). Bütün farklılıklarıyla ortaya çıkmıştır. Kim tagutu inkar ederse, devre dışı bırakırsa ve Allah’a âmenû olursa ve Allah’a ulaşmayı dilerse onlar Allah’tan kopması mümkün olmayan bir kulpa sımsıkı yapışırlar." diyor Allahû Tealâ. Âyet-i kerime bu.

A'râf 30:

7/A'RÂF-30: Ferîkan hadâ ve ferîkan hakka aleyhimud dalâletu, innehumuttehazûş şeyâtîne evliyâe min dûnillâhi ve yahsebûne ennehum muhtedûn(muhtedûne).
Bir kısmı hidayete erdi ve bir kısmının üzerine dalâlet hak oldu. Muhakkak ki onlar, Allah’tan başka şeytanları dostlar edindiler. Ve onlar kendilerinin hidayete erdiklerini zannediyorlar.


ferîkan hadâ: Bir kısmı hidayete erdiler.
ve ferîkan hakka aleyhimud dalâletu: Ve bir kısmının üzerine dalâlet hak oldu.
innehumuttehazûş şeyâtîne evliyâe: Onlar muhakkak ki, şeytanları dostlar edindiler.
min dûnillâhi: Allah’tan başka.
ve yahsebûne ennehum muhtedûn(muhtedûne): Ve onlar kendilerinin hidayete erdiklerini olduklarını hesap ediyorlardı,zannediyorlar (hesap ediyorlar).

Zumer 17:

39/ZUMER-17: Vellezînectenebût tâgûte en ya’budûhâ ve enâbû ilâllâhi lehumul buşrâ, fe beşşir ibâdi.
Ve onlar ki; taguta (insan ve cin şeytanlara) kul olmaktan içtinap ettiler (kaçındılar, kendilerini kurtardılar). Çünkü Allah’a yöneldiler (Allah’a ulaşmayı dilediler). Onlara müjdeler vardır. Öyleyse kullarımı müjdele!


"Onlar taguta kul olmaktan içtinap ettiler Allah’a ulaşmayı dilediler Allah’a yöneldiler onlara müjdeler vardır. Kullarımı müjdele."

Bu 3 âyet-i kerime arasında, evet bir ilişki kesin olarak var. Üçü de hidayetle alakalı. Şeytana kul olmakla Allah’a kul olmak arasındaki, dalâletle hidayet arasındaki muhteva var. Üçünde de tagut; Allah’tan başka şeytanlar (insan ve cin şeytanlar; tagut) söz konusu. Öyleyse 3 âyet-i kerime arasında bir ilişki kesinlikle söz konusu.

Benzer konular