Allah'a ulaşmayı dilemeyen kişi Secde 18, 19, 20 ve Haşr 18, 19'a göre fısktadır, yani fasıktır diyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » İslâm » Allah'a ulaşmayı dilemeyen kişi Secde 18, 19, 20 ve Haşr 18, 19'a göre fısktadır, yani fasıktır diyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Allah'a ulaşmayı dilemeyen kişi Secde 18, 19, 20 ve Haşr 18, 19'a göre fısktadır, yani fasıktır diyebilir miyiz?

Es selâmu aleykum ve rahmetullâhi ve berekâtuhu! (Ve aleykum selâm ve rahmetullâhi ve berekâtuhu!) Hasret ve hürmetle mübarek ellerinden öperim. (Biz de gözlerinden öperiz.) Efendimiz! Müsaadenizle bir sualim olacak inşaallah. Sorum şu:

Hamdolsun, sizden öğrendik ki; Allah'a ulaşmayı dilemeyen kişi 11 tane negatif faktörün sahibidir. Bunlar:

1- Takva sahibi değildir.
2- Şirktedir.
3- Gideceği yer cehennemdir.
4- Şeytanın kuludur.
5- Şeytanın dostudur.
6- Allah'ın âyetlerinden gâfildir.
7- Bütün amelleri boşa gider.
8- Dalâlettedir.
9- Hidayette değildir.
10- Hüsrandadır.
11- Küfürdedir.

(Allah'a ulaşmayı dilemeyenin 11 tane negatif faktörle yara almış olması söz konusu. Ve cehennemden kurtulması da mümkün değil. Bir defa daha soralım yeri gelmişken; Allah mı istiyor bunların cehenneme gitmesini?)

Secde Suresinin 18, 19, 20 ve Haşr Suresinin 18, 19. âyet-i kerimelerine göre fısktadır. Yani fasıktır diyebilir miyiz?”

CEVAP: Tamam. Elbette diyebiliriz. Şimdi bakalım âyetlere. O fıskı zaten katmamız lâzımdı devreye. Şimdi kardeşimizin söylediğine bakalım inşaallah.

Allahû Tealâ diyor ki:

32/SECDE-18: E fe men kâne mu’minen ke men kâne fâsikan, lâ yestevûn(yestevûne).
Öyleyse mü’min olan kimse, fasık olan kimse gibi midir? Onlar müsavi (eşit) olmazlar.


e fe men kâne mu’minen kemen kâne fâsikâ: Mü'min olan kişi fasık olan kişi gibi midir?
lâ yestevun: Onlar müsavi olmazlar, eşit olmazlar.

Secde-19:

32/SECDE-19: Emmâllezîne âmenû ve amilûs sâlihâti fe lehum cennâtul me’vâ nuzulen bi mâ kânû ya’melûn(ya’melûne).
Fakat âmenû olanlar (Allah’a ulaşmayı dilemiş olanlar) ve salih amel (nefs tezkiyesi) yapanlar, işte onlar için yapmış olduklarından dolayı ikram olarak meva cennetleri vardır.


“emmellezîne âmenû ve amilûs sâlihâti fe lehum cennâtul me’vâ: O âmenû olanlar fakat onlara, o âmenû olanlara gelince ve nefsi ıslâh edici amel işleyenlere gelince onlar için meva cennetleri vardır.
nuzulen bi mâ kânû ya’melûn: ikram olarak yaptıklarından dolayı onlar için meva cenneti vardır.” diyor Allahû Tealâ.

20. âyet-i kerime:

32/SECDE-20: Ve emmâllezîne fesekû fe me’vâhumun nâr(nâru), kulle mâ erâdû en yahrucû minhâ uîdû fîhâ, ve kîle lehum zûkû azâben nârillezî kuntum bihî tukezzibûn(tukezzibûne).
Ve fakat fasık olanlar, onların mevası (barınağı) ateştir. Oradan her çıkmak istediklerinde oraya iade edilirler (geri döndürülürler). Ve onlara: "Ateşin azabını tadın! Ki onu tekzip etmiştiniz (yalanlamıştınız)." denir.


“ve emmellezîne fesekû fe me’vâhumun nâr: Fakat fasık olanlara gelince, onların mevası (barınağı) ateştir.
kulle mâ erâdû en yahrucû minhâ uîdû fîhâ: Oradan her çıkmak istediklerinde oraya iade edilirler, geri döndürülürler.
ve kîle lehum zûkû azâben nârillezî kuntum bihî tukezzibûn: Ve onlara: “Ateşin azabını tadın! Ki onu tekzip etmiştiniz.” denir.

Öyleyse işaretler açık olarak görünüyor. Fasıkla mü'min bir olmuyor.

Sevgili kardeşlerim, can dostlarım, gönül dostlarım! Burada sonuca gidelim. Bu âyetlere göre kişi fısktadır, fasıktır. Ve Haşr Suresine de bakalım:

59/HAŞR-18: Yâ eyyuhâllezîne âmenûttekullâhe veltenzur nefsun mâ kaddemet li gadin, vettekûllahe, innallâhe habîrun bi mâ ta’melûn(ta’melûne).
Ey âmenû olanlar (ölmeden önce Allah’a ulaşmayı dileyenler), Allah’a karşı takva sahibi olun! Ve her nefs, yarın için ne takdim ettiğine baksın! Ve Allah’a karşı takva sahibi olun. Muhakkak ki Allah, yaptıklarınızdan haberdardır.


“Ey îmân edenler, Allah'tan korkun. Allah'a karşı takva sahibi olun! Herkes yarın için neyi takdim ettiğine baksın! Allah'a karşı takva sahibi olun. Hiç şüphesiz Allah yaptıklarınızdan haberdardır.”

59/HAŞR-19: Ve lâ tekûnû kellezîne nesûllâhe fe ensâhum enfusehum, ulâike humul fâsikûn(fâsikûne).
Allah’ı unutan kimseler gibi olmayın! Böylece (Allah da) onlara, kendi nefslerini unutturdu. İşte onlar, onlar fasık olanlardır.


“Kendileri Allah'ı unutmuş, böylece o da onlara kendi nefslerini unutturmuş olanlar gibi olmayın. İşte onlar fasık olanların ta kendileridir.” diyor Allahû Tealâ. Yani Allah'a ulaşmayı dilemeyen kişi aynı zamanda fısktadır. Allah razı olsun.

Benzer konular