Âli İmrân-119’da kitabın bütününe îmân edenlerle, Fussilet-34’de seyyiatı hasenat ile söndürenler arasında bir ilişki var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » İslâm » Âli İmrân-119’da kitabın bütününe îmân edenlerle, Fussilet-34’de seyyiatı hasenat ile söndürenler arasında bir ilişki var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Âli İmrân-119’da kitabın bütününe îmân edenlerle, Fussilet-34’de seyyiatı hasenat ile söndürenler arasında bir ilişki var mıdır?

Hazreti Muhammed (S.A.V) Efendimiz bir hadîs-i şerifinde: “Müslüman; başkalarının elinden ve dilinden emin olduğu kimsedir.” buyuruyor. Kötülüğe karşı hayırla mukabele edenler ve Kitab’ın bütününe îmân edenlerin, elinden ve dilinden emin olunanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?

Hemen baştan cevabı verelim; evet söyleyebiliriz. Ama konuya girelim.

Âli İmrân-119:

3/ÂLİ İMRÂN-119: Hâ entum ulâi tuhıbbûnehum ve lâ yuhıbbûnekum ve tu’minûne bil kitâbi kullihi, ve izâ lekûkum kâlû âmennâ, ve izâ halev addû aleykumul enâmile minel gayz(gayzi), kul mûtû bi gayzikum, innallâhe alîmun bi zâtis sudûr(sudûri).
İşte siz (mü'minler) böylesiniz, siz onları seversiniz ve onlar sizi sevmezler ve siz kitabın tamamına îmân edersiniz. Ve sizinle karşılaşınca “Biz îmân ettik.” dediler, yalnız kaldıkları zaman, size karşı öfkelerinden parmak uçlarını ısırdılar. De ki: “Öfkenizden ölün.” Muhakkak ki Allah, sinelerde olanı en iyi bilendir.


hâ entum ulâi tuhıbbûnehum ve lâ yuhıbbûnekum: Siz öyle kişilersiniz ki onlar sizi sevmedikleri halde siz, onlara muhabbet beslersiniz.
ve tu’minûne bil kitâbi kullihi: Ve kitabın bütününe îmân edersiniz.
Yani, “Kur’ân-ı Kerim’in bütününe îmân edersiniz.” diyor Allahû Tealâ.
ve izâ lekûkum kâlû âmennâ: Ne zaman onlar sizinle karşılaşırlarsa derler ki.
âmennâ: Biz âmenû olduk.
ve izâ halev addû aleykumul enâmile minel gayz(gayzi): Ama kenarda kendi başlarına kaldıkları zaman öfkelerinden parmak uçlarını ısırırlar.
kul mûtû bi gayzikum: De ki: “Gayzınızla ölün.
(Ölürseniz gayzınızla ölün; gayzınız sebebiyle ölün.)
innallâhe alîmun bi zâtis sudûr(sudûri): Muhakkak ki Allah, göğüslerde olanı bilir. Sinelerde olanı bilir.

Fussilet-33:

41/FUSSİLET-33: Ve men ahsenu kavlen mimmen deâ ilâllâhi ve amile sâlihan ve kâle innenî minel muslimîn(muslimîne).
Allah’a davet eden ve salih amel (nefs tasfiyesi) yapan ve: “Muhakkak ki ben teslim olanlardanım.” diyenden daha güzel sözlü kim vardır?


“Allah’a davet eden ve salih amel (nefs tezkiyesi) işleyen ve: ‘Muhakkak ki, ben teslim olanlardanım.’ diyenden daha güzel sözlü kim vardır?

Fussilet-34 ve 35:

41/FUSSİLET-34: Ve lâ testevîl hasenetu ve lâs seyyietu, idfa’ billetî hiye ahsenu fe izâllezî beyneke ve beynehu adâvetun ke ennehu veliyyun hamîm(hamîmun).
Hasene (iyilik) ve seyyie (kötülük), müsavi (eşit) değildir. (Kötülüğü) en güzel şekilde karşıla. O zaman seninle arasında düşmanlık olan kişi, samimi bir dost gibi olur.

41/FUSSİLET-35: Ve mâ yulakkâhâ illâllezîne saberû, ve mâ yulakkâhâ illâ zû hazzın azîm(azîmin).
Ona (kötülüğü iyilikle karşılama hasletine), sabredenlerden ve hazzul azîm (en büyük haz) sahiplerinden başkası ulaştırılmaz.


İki âyeti gözden geçirdikten sonra şimdi suale dönüyoruz: “Âli İmrân-119’da kitabın bütününe îmân edenlerle Fussilet-34’de seyyiatı hasenat ile söndürenler arasında bir ilişki var mı?”

Kitab’ın bütününe îmân edilmesi; seyyiatı hasenatle söndürenler arasında bulunduğunu gösteriyor. Îmân etmek, onun tatbikatını yapmak demek. Ancak irşad makamına ulaşanlar, seyyiatı hasenatla söndürenlerdir. Nitekim Fussilet Suresinin 35. âyet-i kerimesinde Allahû Tealâ; seyyiatı hasenatle mukabele edenlerin hazz’ül azîmin sahipleri olduğunu yani irşad makamına ulaşanlar olduğunu söylüyor.  

“Hazreti Muhammed (S.A.V) Efendimiz bir hadîs-i şerifinde: “Müslüman, başkalarının elinden ve dilinden emin olduğu kimsedir.” buyuruyor. Kötülüğe karşı hayırla mukabele edenler ve kitabın bütününe îmân edenlerin elinden ve dilinden emin olunanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?”

Elbette. Elinden ve dilinden eminler ki davranışları onu gösteriyor. Düşmanlarını bile, kendilerine düşmanlık edenleri bile seviyorlar.

Benzer konular