İsrâ-34’de belirtilen ahde vefa etmenin ve bu ahdin sorumluluğunun muhtevasını izah eder misiniz? Bu âyet-i kerimenin En’am-152’de belirtilen ahdallahi ile bir ilişkisi olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » İslâm » İsrâ-34’de belirtilen ahde vefa etmenin ve bu ahdin sorumluluğunun muhtevasını izah eder misiniz? Bu âyet-i kerimenin En’am-152’de belirtilen ahdallahi ile bir ilişkisi olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

İsrâ-34’de belirtilen ahde vefa etmenin ve bu ahdin sorumluluğunun muhtevasını izah eder misiniz? Bu âyet-i kerimenin En’am-152’de belirtilen ahdallahi ile bir ilişkisi olduğunu söyleyebilir miyiz?

17/İSRÂ-34: Ve lâ takrabû mâlel yetîmi illâ billetî hiye ahsenu hattâ yebluga eşuddehu, ve evfû bil ahdi, innel ahde kâne mes’ûlâ(mes’ûlen).
En kuvvetli çağına (bulûğa) erişinceye kadar, yetimin malına en güzel şekilde olmadıkça yaklaşmayın! Ve ahdi ifa ediniz (yerine getiriniz)! Muhakkak ki ahd, mes’ul (sorumlu) kılar.


“En kuvvetli çağına (bulûğa) erişinceye kadar, yetimin malına en güzel şekilde olmadıkça yaklaşmayın! Ve ahdi ifa edin (yerine getirin)! Muhakkak ki ahd, mes’ul (sorumlu) kılar.”

“Ahdi ifa edin. Ahdinizi ifa edin. Yani Allah'a ulaşmayı dileyin. Ruhunuzu ve vechinizi, nefsinizi ve iradenizi Allah’a teslim edin.” 4 işareti de kaplıyor. En’âm-152’deki ahd, Allah’ın ahdidir. Bu ahd… B şıkkında diyor ki bu kardeşimiz:

Bu âyet-i kerimenin En’âm-152’de belirtilen ahdallahi ile bir ilişkisinin olduğunu söyleyebilir miyiz?

Kesinlikle.

6/EN'ÂM-152: Ve lâ takrabû mâlel yetîmi illâ billetî hiye ahsenu hattâ yebluga eşuddehu, ve evfûl keyle vel mîzâne bil kıst(kıstı), lâ nukellifu nefsen illâ vus’ahâ ve izâ kultum fa’dilû ve lev kâne zâ kurbâ, ve bi ahdillâhi evfû, zâlikum vassâkum bihî leallekum tezekkerûn(tezekkerûne).
Yetimin malına, o en kuvvetli çağına gelinceye kadar, en güzel şekliyle olmadıkça yaklaşmayın. Ölçü ve tartıyı adaletle yerine getirin. Kimseyi gücünün dışında (bir şey ile) sorumlu tutmayız. Söylediğiniz zaman, yakınınız olsa bile, artık adaletle söyleyin. Allah’ın ahdini yerine getirin (ifa edin). Böylece tezekkür edersiniz diye, (Allah) işte böyle, size onunla vasiyet (emir) etti.


“Yetimin malına, o en kuvvetli çağına gelinceye kadar, en güzel şekliyle olmadıkça yaklaşmayın. Ölçü ve tartıyı adaletle yerine getirin. Kimseyi gücünün dışında (bir şey ile) sorumlu tutmayız. Söylediğiniz zaman, yakınınız olsa bile, artık adaletle söyleyin. Allah’ın ahdini yerine getirin. (Yani ruhunuzu, vechinizi, nefsinizi ve iradenizi Allah’a teslim edin.) Böylece tezekkür edersiniz diye, (Allah) işte böyle, size onunla vasiyet etti (emir etti).”

Burada En’âm-152’de belirtilen ahdallahi; Allah’a ruhu, vechi, nefsi ve iradeyi teslim etmekle İsrâ-34’teki ‘ ve evfû bil ahd(ahdi)’. İkisi de aynı şeyi ifade ediyor.

Benzer konular