Günümüzdeki dîn tatbikatı Kur’ân’daki İslâm değil mi? Aradaki fark nedir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Fena Makamı (1. teslim: ruh teslimi) » Günümüzdeki dîn tatbikatı Kur’ân’daki İslâm değil mi? Aradaki fark nedir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Günümüzdeki dîn tatbikatı Kur’ân’daki İslâm değil mi? Aradaki fark nedir?

Sevgili kardeşlerim! Kur’ân’daki İslâm, İslâm’ın 5 şartından ibaret değildir. Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek ve kelime-i şahadet getirmek İslâm’ın 5 şartını ifade eder ve bu bütünü ifade etmez. Evet, namaz kılmak da farzdır oruç tutmak da zekât vermek de hacca gitmek de kelime-i şahadet getirmek de. Ama sevgili kardeşlerim, Allahû Tealâ, bize “İslâm” diyor. İslâm! Bizim içinde bulunduğumuz dîn tatbikatı İslâm dînidir. İslâm dîni demek, ‘teslim dîni’ demek. “İslâm” kelimesi teslim olan mânâsına geliyor. Eğer bir insan Allah'a teslim olmuşsa, burada cennetler birer birer oluşuyor. Ruhunu Allah'a teslim eden bir kişiyle fizik vücudunu Allah'a teslim eden kişi aynı olmuyor. Fizik vücut daha ötede, daha üstte. Fizik vücudunu teslim eden kişiyle nefsini teslim eden kişi aynı olmuyor. Nefsini teslim eden daha üstün. İradesini teslim edense bunların hepsinden üstün hüviyette oluyor.

Öyleyse ruhumuzu, vechimizi (fizik vücudumuzu), nefsimizi ve irademizi Allah'a teslim etmekle hepimiz vazifeliyiz. “Yani ben bunların hepsini Allah'a teslim etmezsem cehenneme mi giderim?” Hayır, sen daha Allah'a ulaşmayı dilediğin an, cenneti kazanırsın ama bundan sonra ne yapacaksın? Önemli olan orası konunun. Eğer bundan sonraki devrede sen, ruhunu Allah'a teslim ettikten sonra fizik vücudunu da teslim edersen, nefsini de teslim edersen, muhlis olursan, iradeni de Allah'a teslim edersen, her birisi bir üst kat cenneti ifade eder. Yani;

- Allah'a ulaşmayı dileyen ve ölen bir kişi 1. kat cennete girerken,
- Mürşidine tâbî olup da ölen bir kişi 2. kat cennete giriyor.
- Ruhunu Allah'a ulaştıran kişi 3. kat cennete giriyor.
- Fizik vücudunu teslim eden 4. kat cennete giriyor.
- Nefsini teslim eden 5. kat cennete giriyor.
- Muhlis olan 6. kat cennete giriyor.
- İradesini de Allah'a teslim eden 7. kat cennete giriyor.

Başka bir safha da yok, başka bir cennet de yok. Her şey en güzel şekilde tam olarak birbirine mutabakatlı, Allahû Tealâ tarafından devreye konmuş durumda sevgili kardeşlerim! Biz bütün insanların mutluluğu için Allahû Tealâ tarafından öğretilen bir insanız. Allah'a sonsuz hamd ve şükrederiz ki; bize dînimizi dîn adamları değil, Allah öğretti. Sevgili kardeşlerim! Bütün insanların mutluluğu için her zaman varız! Allah razı olsun.

Benzer konular