Bugün dînimize girmiş olan bu kadar bid’at nasıl temizlenecek?

Anasayfa » Ana Sayfa » İslâm » Bugün dînimize girmiş olan bu kadar bid’at nasıl temizlenecek?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Bugün dînimize girmiş olan bu kadar bid’at nasıl temizlenecek?

Sevgili kardeşlerim! Dînin hakikatleri öyle zor öğrenilen şeyler değil. Yani İslâm’ın 5 şartı var: Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek. Buna, bu muhtevada neden acaba insanlar; zikri koymamış diye büyük bir merakın içindeler? Gerçekten sevgili kardeşlerim, namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek ve kelime-i şahadet getirmek, zikri ifade etmiyor. Ama şimdi bakalım Kur'ân-ı Kerim’e ne diyor Allahû Tealâ? Diyor ki:

“ve le zikrullâhi ekber.”

29/ANKEBÛT-45: Utlu mâ ûhıye ileyke minel kitâbi ve ekımıs salâte, innes salâte tenhâ anil fahşâi vel munker(munkeri), ve le zikrullâhi ekber(ekberu), vallâhu ya’lemu mâ tasneûn(tasneûne).
Kitaptan sana vahyedilen şeyi oku ve salâtı ikâme et (namazı kıl). Muhakkak ki salât (namaz), fuhuştan ve münkerden nehyeder (men eder). Ve Allah’ı zikretmek mutlaka en büyüktür. Ve Allah, yaptığınız şeyleri bilir.


ve: ve
le: mutlaka
zikrullâh: Allah'ın ismini “Allah, Allah, Allah, Allah…” diye tekrar etmek
ekber: daha büyük, diyor.

Bütün ibadetleri sayın, koyun yan yana, onların hepsinden daha büyük bir ibadet var. O ibadetin adı zikir. Neden öyle, neden bu kadar önemli? Çünkü Allah'ın ismi tekrar ediliyor. Allah'ın ismini tekrar etmekse bir insana bütün hedefleri ulaştırır. İnsanları ya da bütün hedeflere ulaştırır. Bu ikisi aslında aynı şeydir: İnsanların hedeflere ulaşması veya hedeflerin insanlara ulaşması.

Sevgili kardeşlerim! Bütün insanlar için Allahû Tealâ’nın istediği şey ne? Herkesin cennete girmesi… Sevgili kardeşlerim! Daha kolay ne var ki? Bir insanın Allah'a ulaşmayı dileyerek ölmesi halinde, gideceği yer 1. kat cennet. Bu kadar zor bir şey mi Allah'a ulaşmayı dilemek? Mürşide tâbiiyet bu kadar zor bir şey mi ki; 2. kat cenneti de kişi kazansın? Kim Allah'tan mürşidini sorarsa, Allah'ın kendisine gösterdiği mürşide ulaşıp da ona tâbî olursa, tâbî olduğu an ruhu vücudunu terk edip, Allah'a doğru yola çıkan kafileye o da katılır. Ve 7-8 aylık bir devre içinde o kişinin de ruhu Allah'a ulaşır ki; o kişi ermiş evliya olmuştur artık. Bu kadar kolay her şey sevgili kardeşlerim!

Allahû Tealâ diyor ki; “Hepinizi kurtarmak istiyorum.” diyor. “Şartlarımı koydum.” diyor, “Kur'ân-ı Kerim’e. Sadece bir dilekte bulunacaksınız: ‘Yarabbi! Ben de ruhumu Sana ulaştırmak istiyorum.’ Bunu yaparsanız, diyor, siz Bana ruhunuzu ulaştırmayacaksınız, Ben sizin ruhunuzu Kendime ulaştıracağım. Çünkü size söz vermiş durumdayım.” diyor Allahû Tealâ.

Bir insan “Acaba Allahû Tealâ sözünü tutmayabilir mi?” diye bir düşünceyi ortaya koyarsa, o küfre düşer. Bu bir küfürdür! Allah sözünü mutlak olarak gerçekleştirir. Çünkü kâinatın Sahibi Allah’tır. Ondan daha ötede, ondan daha üstte bir varlık mevcut değil. Kâinatı yaratan Allah’tır ve Allah bunu söylüyor: “Kim Bana ulaşmayı dilerse, Ben onu Kendime ulaştırırım.”

42/ŞÛRÂ-13: Şeraa lekum mined dîni mâ vassâ bihî nûhan vellezî evhaynâ ileyke ve mâ vassaynâ bihî ibrâhîme ve mûsâ ve îsâ, en ekîmûd dîne ve lâ teteferrakû fîhi, kebure alâl muşrikîne mâ ted’ûhum ileyhi, allâhu yectebî ileyhi men yeşâu ve yehdî ileyhi men yunîb(yunîbu).
(Allah) dînde, onunla Hz. Nuh’a vasiyet ettiği (farz kıldığı) şeyi (şeriati); “Dîni ikame edin (ayakta, hayatta tutun) ve onda (dînde) fırkalara ayrılmayın.” diye Hz. İbrâhîm’e, Hz. Musa’ya ve Hz. İsa’ya vasiyet ettiğimiz şeyi Sana da vahyederek, size de şeriat kıldı. Senin onları, kendisine çağırdığın şey (Allah’a ulaşmayı dileme) müşriklere zor geldi. Allah, dilediğini Kendisine seçer ve O’na yöneleni, Kendisine ulaştırır (ruhunu hayatta iken Kendisine ulaştırır).


Görülüyor ki sevgili kardeşlerim; Allahû Tealâ her şeyi garanti altına almış. Bu sebeple bütün insanlara alnımız açık yüzümüz pak olarak diyoruz ki; Allah'a ulaşmayı dileyin. Allah, sizi mutlaka Kendisine ulaştıracaktır. Çünkü Allah'ın bu konuda sözü var. Sözünü tutmamazlık etmesi de mümkün olmaz asla. Allah razı olsun.

Benzer konular