Tevbe Suresinin 32. âyet-i kerimesiyle Saff Suresinin 8. ve 9. âyetleri arasında bir illiyet rabıtası vardır. diyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Dîn » Tevbe Suresinin 32. âyet-i kerimesiyle Saff Suresinin 8. ve 9. âyetleri arasında bir illiyet rabıtası vardır. diyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Tevbe Suresinin 32. âyet-i kerimesiyle Saff Suresinin 8. ve 9. âyetleri arasında bir illiyet rabıtası vardır. diyebilir miyiz?

Tevbe Suresinin 32. âyet-i kerimesi:

9/TEVBE-32: Yurîdûne en yutfîû nûrallâhi bi efvâhihim ve ye'ballâhu illâ en yutimme nûrahu ve lev kerihel kâfirûn(kâfirûne).
(Onlar) ağızları ile Allah’ın nurunu söndürmeyi istiyorlar. Ve Allah, kâfirler kerih görseler bile nurunu tamamlamaktan başka bir şey istemez.


yurîdûne en yutfîû nûrallâhi bi efvâhihim: Onlar ki (diyor Allahû Tealâ) Allah’ın nurunu ağızlarıyla söndürmek isterler.
ve ye’ballâhu illâ en yutimme nûrehu ve lev kerihel kâfirûn(kâfirûne): Ve Allah, kâfirler istemese de nurunu tamamlamaktan başka bir şey istemez. Kâfirler kerih görseler de Allah nurunu tamamlamaktan başka bir şey istemez.

Saff Suresinin 8. âyet-i kerimesi:

61/SAFF-8: Yurîdûne li yutfiû nûrallâhi bi efvâhihim vallâhu mutimmu nûrihî ve lev kerihel kâfirûn(kâfirûne).
Onlar, ağızları ile Allah’ın nurunu söndürmeyi istiyorlar. Ve Allah, kâfirler kerih görseler bile nurunu tamamlayacak olandır.


yurîdûne li yutfiû nûrallâhi bi efvâhihim: Onlar, ağızları ile Allah’ın nurunu söndürmeyi istiyorlar.
vallâhu mutimmu nûrihî ve lev kerihel kâfirûn(kâfirûne): Kâfirler istemese de Allah, nurunu tamamlayacaktır.

Saff Suresinin 9. âyet-i kerimesi:

61/SAFF-9: Huvellezî ersele resûlehu bil hudâ ve dînil hakkı li yuzhirahu alâd dîni kullihî ve lev kerihel muşrikûn(muşrikûne).
Resûl’ünü hidayet ile ve (esasları unutulmuş olan) dînlerin hepsinin üzerine, izhar etmek (açıklayıp doğrusunu ispat etmek) için, Hakk dîn (Allah’ın ezelî ve ebedî olan dîni) ile gönderen O’dur. Ve müşrikler, kerih görseler bile.


huvellezî ersele resûlehu bil hudâ: O’dur ki; resûlünü hidayetle gönderir.
ve dînil hakkı: Hakk dîni için hidayetle ve Hakk dîn ile gönderir.
li yuzhirehu aled dîni kullihî: Bütün dînler üzerine izhar etmek için, açıklamak için.
 
Yani buradaki ifade, bütün dînlerin tek bir dîn olduğunu açıklamak için. Başka bir dînin mensubu olduğunu zannedenlerin, aslında başka bir dîn olmadığı cihetle yanlışlara kurban gittiğini söylemek için.

Tevbe Suresinin 32. âyet-i kerimesinde: “Allah bundan başka bir şey istemez.” diyor. Saff Suresinin 8. âyet-i kerimesinde; bu istikamette Allah’ın harekete geçeceği ve neticede nurunu tamamlayacağı açıklık kazanıyor. Yani Tevbe Suresinin 32. âyet-i kerimesi, Saff Suresinin 8. ve 9. âyet-i kerimesinin başlangıcını teşkil ediyor. Allahû Tealâ evvelâ durum bildiriyor. Bu durumda, ağızlarıyla Allah’ın nurunu söndürmek isteyenler var. Ve Allah ise onu tamamlamayı istiyor, nurunu tamamlamayı istiyor, istediğini söylüyor. Ondan sonra da bunun kuvveden fiile mutlaka geçirileceğini, Allah’ın nurunu tamamlayacağı ifade ediliyor Saff Suresinin 8. âyet-i kerimesinde. Saff Suresinin 9. âyet-i kerimesinde de bunun nasıl olacağı ifade buyuruluyor. Diğer bütün dînler üzerine izhar etmek üzere.

Yani diğer bütün dînlere o diyecek ki: “Başka başka dînlerde olduğunuzu zannediyorsunuz. Başka dînlerde değilsiniz. Başka dîn yoktur. Sadece bir tek dîn vardır. Hz. Âdem’den Peygamber Efendimiz (S.A.V)’e kadar nebîlere verilen kitaplarla, aynı gerçek sadece tekrar edilmiştir. Hiçbir peygamberine Allahû Tealâ yeni bir dîn üzerine bir kitap indirmemiştir. Hep aynı dîn söz konusudur. Allah’a ulaşmayı dilemekten başlayan, irşad makamına ulaşıp tâbiiyeti gerektiren, ruhu, vechi, nefsi Allah’a teslim etmeyi emreden, irşada ulaştıran ve iradenin de teslimini sağlayan tek bir dîn; 4 teslim, 7 safha.

Öyleyse Allahû Tealâ’nın dizaynı bu dizayn. 7 safha, 4 teslimden oluşan bir dîn müessesesi.

Benzer konular