Zumer Suresinin 69. âyet-i kerimesinde geçen şahitlerin kimler olduğunu açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Mürşid » Zumer Suresinin 69. âyet-i kerimesinde geçen şahitlerin kimler olduğunu açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Zumer Suresinin 69. âyet-i kerimesinde geçen şahitlerin kimler olduğunu açıklar mısınız?

Zumer-69:

39/ZUMER-69: Ve eşrakatil ardu bi nûri rabbihâ ve vudıal kitâbu ve cîe bin nebiyyîne veş şuhedâi ve kudıye beynehum bil hakkı ve hum lâ yuzlemûn(yuzlemûne).
Ve Rabbinin nuru ile yeryüzü aydınlandı. Ve kitap ortaya kondu. Peygamberler ve şahitler getirildi. Ve onların aralarında onlara zulmedilmeksizin hak ile hüküm verildi.


“Yer, Rabbinin nuruyla parıldadı.” Burası, İndi İlâhi’de. “Ve nebîler yani peygamberler ve şahitler getirildi. Ve aralarında hak ile hüküm verildi. Onlar haksızlığa uğratılmazlar.”

Peygamberlerin açıkça isimleri verildiğine göre peygamberler, bütün şahitlerin şahididir. Peygamber olmayan huzur namazının imamları da kendi devirlerindeki; huzur namazının imamlığını yaptıkları devirdeki gene bütün şahitlerin şahididir.

Nebîden sonra gelen şahit kimdir? Şahitler, kavim resûlleridir. En üst noktada nebîler var; peygamberler; huzur namazının imamları. Peygamberlerin olmadığı devirde aynı şahitliği huzur namazının imamı olan resûl yapar. O bir nebî değildir. Ama huzur namazının imamlığını üzerine aldığı için bütün kavim resûllerinin şahididir.

Kavim resûlleri kimlere şahitlik eder? Kavim resulleri, Allahû Tealâ’nın irşad makamına getirdiği yani ruhunu, vechini, nefsini ve iradesini Allah’a teslim edenlerin şahididir. Onlar kimin şahididir? Daha alt kademedeki mürşidlerin şahididir. O mürşidler iradelerini henüz Allah’a teslim etmemişlerdir. Bu mürşidler de kademe kademe aşağı, 7. noktaya kadar gelir. Ve yedinci; son şahit Allahû Tealâ’nın kiramen kâtibîn melekleridir. Onlar bir sürücü, bir şahitten oluşur her zaman.

Benzer konular