Âli İmrân Suresinin 135. âyet-i kerimesi ve A’râf Suresinin 201. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Ruh tesliminden sonra kalkan Yüce Rabbimizin koruması altına girmeyi ve bu yolda en son teslimlere ulaşabilmeyi en ahsen şekilde nasıl gerçekleştirebiliriz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Âli İmrân Suresinin 135. âyet-i kerimesi ve A’râf Suresinin 201. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Ruh tesliminden sonra kalkan Yüce Rabbimizin koruması altına girmeyi ve bu yolda en son teslimlere ulaşabilmeyi en ahsen şekilde nasıl gerçekleştirebiliriz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Âli İmrân Suresinin 135. âyet-i kerimesi ve A’râf Suresinin 201. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Ruh tesliminden sonra kalkan Yüce Rabbimizin koruması altına girmeyi ve bu yolda en son teslimlere ulaşabilmeyi en ahsen şekilde nasıl gerçekleştirebiliriz?

Âli İmrân-135:

3/ÂLİ İMRÂN-135: Vellezîne izâ fealû fâhişeten ev zalemû enfusehum zekerûllâhe festagferû li zunûbihim, ve men yagfiruz zunûbe illâllâhu ve lem yusırrû alâ mâ fealû ve hum ya’lemûn (ya’lemûne).
Ve onlar (takva sahipleri), bir kötülük yaptıkları veya nefslerine zulmettikleri zaman Allah'ı zikrederler, hemen günahları için mağfiret dilerler. Ve Allah'tan başka kim günahları mağfiret eder. Ve onlar, yaptıkları şeylerde (hatalarda), bilerek ısrar etmezler.


vellezîne izâ fealû fâhişeten: Onlar ki bir fahişe (fuhuş) işledikleri zaman, Allah’ın yasak ettiği bir fiili işledikleri zaman.
ev zalemû enfusehum: Veya nefslerine zulmettikleri zaman.
zekerûllâhe: Allah’ı zikrederek (zikrederler).
festagferû: O’ndan mağfiret dilerler.
li zunûbihim: Günahları için.
ve men yagfiruz zunûbe illâllâhu: Allah hariç günahları kim mağfiret edebilir.
ve lem yusırrû alâ mâ fealû: Ve onlar yaptıkları şeylerin (hataların) üzerinde ısrar etmezler.
ve hum ya’lemûn: Ve onlar bilirler (bile bile ısrar etmezler).

Kim günahları işler de Allahû Tealâ’dan mağfiret talebinde bulunursa Allahû Tealâ’nın bu günahları bağışlayabileceği ifade ediliyor. Dikkat edin; bağışlar ifadesi kullanılmıyor. Talepte bulunulur, Allahû Tealâ kabul eder veya etmez. Ama Allah’a ulaşmayı dilemeyen bir kişi Allah’a ulaşmayı dilediği takdirde, dilediği an bütün günahları örtülür. Bu kesindir. 2 olay var. Bu kişi Allah’ın yolunda değildir. Yani Allah’a ulaşmayı dilememiştir. Allah’a ulaşmayı dilemeden günahlar işlemiştir. Bunların affı için Allahû Tealâ’ya müracaat ediyor. Allahû Tealâ bu konuda bir garanti vermiyor.

A’râf-201:

7/A'RÂF-201: İnnellezînettekav izâ messehum tâifun mineş şeytâni tezekkerû fe izâhum mubsırûn(mubsırûne).
Muhakkak ki; takva sahibi kimseler şeytandan onlara gözü bürüyen bir vesvese dokunduğu zaman (Allah’ı) tezekkür ederler (Allah’la tezekkür ederler). İşte o zaman onlar, basar edenlerdir (kalp gözlerinin basar hassası ile görürler).


innellezînettekav izâ messehum tâifun mineş şeytâni tezekkerû fe izâhum mubsırûn: Şüphesiz ki (muhakkak ki) takva sahibi olanlar (takva sahipleri) kendilerine şeytandan bir tayf dokunduğu zaman Allah’ı zikrederler ve Allah’la tezekkür ederler. İşte onlar o zaman görenlerdir.

A’râf-201’de Allahû Tealâ, takva sahibi kimseler deyince bunlar daimî zikre ulaşmış olan takva sahibi kimseler. Allahû Tealâ kalp gözlerini açmış, âlemleri gösteriyor kişiye. Şeytan da onlara bir tayf gösterdiği zaman, o zaman hemen zikrederler, tezekkür ederler yani Allah ile konuşurlar. Bunlar -kalp gözlerini bürüyen bir şeyden bahsediyor Allahû Tealâ- bu insanlar Allahû Tealâ’yla tezekkür ediyor, Allah’a soruyorlar bu nedir diye. Allahû Tealâ onlara bu muhtevanın hakikatini söylüyor ve onlar da Allah’ın gösterdiklerini görerek basar ediyorlar.

A’râf-201’dekiler kalp gözleri, kalp kulakları açılmış olan Allah ile tezekkür etmek imkânının sahipleri. 1. grup hâlâ nefslerine zulmedebiliyorlar. Allah’tan günahlarını bağışlamasını istiyorlar. Ama 2. grup daimî zikre ulaşmışlar. Allah ile tezekkür edebilir noktadalar.

Şimdi suale geçiyoruz: “Ruh tesliminden sonra kalkan Yüce Rabbimizin koruması altına girmeyi ve bu yolda en son teslimlere ulaşabilmeyi en ahsen şekilde nasıl gerçekleştirebiliriz?” diyor.

Daimî zikre ulaşarak gerçekleştirebilirsiniz. Zikrinizi arttırmak için her fırsattan faydalanmalısınız sevgili kardeşlerim. Sizi o hedefe götürecek olan şey, daimî zikirdir.

Benzer konular