Mâide 16'da belirtilen teslim yolları ile Allah’ın rızası arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » İslâm » Mâide 16'da belirtilen teslim yolları ile Allah’ın rızası arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Mâide 16'da belirtilen teslim yolları ile Allah’ın rızası arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?

Mâide 16:

5/MÂİDE-16: Yehdî bihillâhu menittebea rıdvânehu subules selâmi ve yuhricuhum minez zulumâti ilân nûri bi iznihî ve yehdîhim ilâ sırâtın mustakîm(mustakîmin).
Allah (c.c.), rızasına tâbî olan kişiyi onunla (Resûlü ile) teslim yollarına hidayet eder. Kendi izniyle onları karanlıktan aydınlığa (zulmetten nura) çıkarıp Sırât-ı Mustakîm’e hidayet eder (ulaştırır).


"Allah rızasına tâbî olan kişiyi , onunla teslim yollarına hidayet eder."

Allahû Tealâ insanlardan % 80 - % 90’dan fazlarını seçer. Bunlar Allahû Tealâ tarafından seçilmişlerdir. Bu, Allah’ın o kişinin Allah’a ulaşması için rızasını ifade eder. Ve rızasına tâbî olan kişiyi teslim yollarına hidayet eder. Yani bu kişi Allah’a ulaşmayı diledikten sonra Allah Rahîm esmasıyla tecelli eder. 7 tane Furkan verir. Kişinin günahlarını örter. Onu bir defa mutlaka ruhunu Allah’a ulaştıracak olan özel noktaya ulaştırır. Bir defa mutlaka cennet saadetine ulaştırır daha ilk etapta. Sonra mürşidine ulaştırır. Mürşidine ulaşması için birinci sebîl bu kişi için geçerlidir. Birinci teslim mürşide teslimle noktalanır. 14. basamaktan 21.  basamağa kadar ikinci teslim. Ruhu Allah’a teslim etmekle noktalanır. 21. basamaktan 25. basamağa kadar üçüncü teslim, fizik vücudu Allah’a teslim etmekle gerçekleşir. Sonra nefsi Allah’a teslim eden kişi 27. basmakta. Ve 28. basmağın beşinci kademesinde iradeyi de Allah’a teslim eder. Böylece Allahû Tealâ o kişiye sebîller, teslim yollarını birer birer ihata eder. Ve her seferinde yeni bir Sıratı Mustakîm ile hedefine ulaştırır. Allah’ın rızasına tâbî olan kişiyi, onunla teslim yollarına hidayet eder. İşaret açık ve kesin olarak geliyor. Allah’ın rızası kişinin adım adım bütün teslimlere ulaşmasını ifade ediyor.

Benzer konular