Şûrâ-13 ve Rûm-30'da bahsedilen bütün peygamberlerin dîni İslâm olduğuna göre insanlar neden bu gerçeği göremiyor ve kendilerini üstün sayıyorlar? Üstünlük aslında kimdedir?

Anasayfa » Ana Sayfa » İslâm » Şûrâ-13 ve Rûm-30'da bahsedilen bütün peygamberlerin dîni İslâm olduğuna göre insanlar neden bu gerçeği göremiyor ve kendilerini üstün sayıyorlar? Üstünlük aslında kimdedir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Şûrâ-13 ve Rûm-30'da bahsedilen bütün peygamberlerin dîni İslâm olduğuna göre insanlar neden bu gerçeği göremiyor ve kendilerini üstün sayıyorlar? Üstünlük aslında kimdedir?

Canımız, pirimiz, imamımız, nurumuz! Balıkesir’e hoş geldiniz. Sizi çok ama çok seviyoruz. Şûrâ-13 ve Rûm-30 da bahsedilen bütün peygamberlerin dîni İslâm olduğuna göre insanlar neden bu gerçeği göremiyor ve kendilerini üstün sayıyorlar? Üstünlük aslında kimdedir?

Rûm-30:

30/RÛM-30: Fe ekim vecheke lid dîni hanîfen, fıtratallâhilletî fataran nâse aleyhâ, lâ tebdîle li halkıllâhi, zâliked dînul kayyimu ve lâkinne ekseran nâsi lâ ya’lemûn(ya’lemûne).
Artık hanif olarak kendini (vechini) dîn için ikame et, Allah’ın hanif fıtratıyla ki; Allah, insanları onun üzerine (hanif fıtratıyla) yaratmıştır. Allah’ın yaratmasında değişme olmaz. Kayyum olan (kaim olacak, ezelden ebede kadar yaşayacak) dîn budur. Fakat insanların çoğu bilmez.


“Hanif olarak kendini dîn için ikame et, Allah'ın hanif fıtratıyla ki; Allah, insanları hanif fıtratıyla yaratmıştır. Allah'ın yaratmasında değişme olmaz. Kaim olan dîn budur. Fakat insanların çoğu bilmez.” diyor Allahû Tealâ.

42/ŞÛRÂ-13: Şeraa lekum mined dîni mâ vassâ bihî nûhan vellezî evhaynâ ileyke ve mâ vassaynâ bihî ibrâhîme ve mûsâ ve îsâ, en ekîmûd dîne ve lâ teteferrakû fîhi, kebure alâl muşrikîne mâ ted’ûhum ileyhi, allâhu yectebî ileyhi men yeşâu ve yehdî ileyhi men yunîb(yunîbu).
(Allah) dînde, onunla Hz. Nuh’a vasiyet ettiği (farz kıldığı) şeyi (şeriati); “Dîni ikame edin (ayakta, hayatta tutun) ve onda (dînde) fırkalara ayrılmayın.” diye Hz. İbrâhîm’e, Hz. Musa’ya ve Hz. İsa’ya vasiyet ettiğimiz şeyi Sana da vahyederek, size de şeriat kıldı. Senin onları, kendisine çağırdığın şey (Allah’a ulaşmayı dileme) müşriklere zor geldi. Allah, dilediğini Kendisine seçer ve O’na yöneleni, Kendisine ulaştırır (ruhunu hayatta iken Kendisine ulaştırır).

      
Burada, Rûm-30 da Allahû Tealâ’nın söylediği hanif dîni kâinatın tek dînidir. Hz. İbrâhîm (A.S)'ın dînidir. O'na, Hz. Nuh (A.S)'dan gelmiştir. Hz. Nuh (A.S)'a da Hz. Âdem (A.S)'dan itibaren ulaşmıştır. Ve tek bir dîn hanif dînidir. Demin söylemiştik muhtevasını; Vahdet, Tevhid ve Teslim.

Üstünlüğün kimde olduğunu soruyor kardeşimiz. Üstünlük Allah’tadır. Hiç kimse üstün değildir ama Allahû Tealâ dilediğini kendi ölçülerine göre üstün kılar. Bu Allah ile kul arasındadır. Öyleyse Allah'ın dînleri yoktur. Sadece bir tek dîn vardır; Hz. İbrâhîm (A.S)'ın hanif dîni. Söyledik: 7 safhanın 7’sini de ihtiva eder. Ve insanlar bu istikamette bir hedefe gidemezler.

Benzer konular