A’râf 30, Bakara 16 ve Zumer 17 arasında bir ilişki vardır, diyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » A’râf 30, Bakara 16 ve Zumer 17 arasında bir ilişki vardır, diyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

A’râf 30, Bakara 16 ve Zumer 17 arasında bir ilişki vardır, diyebilir miyiz?

A’râf 30, Bakara 16 ve Zümer 17 arasında bir ilişki vardır diyebilir miyiz? A’raf 30’da hidayetle dalâletin beraber zikredilmiş olmasını, hidayetle dalâletin ayrımı açısından değerlendirecek olursak, hidayet açısından hidayetin 1. safhasıdır diyebilir miyiz?

Bakalım A’râf 30:

7/A'RÂF-30: Ferîkan hadâ ve ferîkan hakka aleyhimud dalâletu, innehumuttehazûş şeyâtîne evliyâe min dûnillâhi ve yahsebûne ennehum muhtedûn(muhtedûne).
Bir kısmı hidayete erdi ve bir kısmının üzerine dalâlet hak oldu. Muhakkak ki onlar, Allah’tan başka şeytanları dostlar edindiler. Ve onlar kendilerinin hidayete erdiklerini zannediyorlar.


ferîkan hadâ ve ferîkan hakka aleyhimud dalâletu: Bir kısmı hidayete erdi, bir kısmının dalâlet üzerine hak oldu.
innehumuttehazûş şeyâtîne evliyâe min dûnillâhi:  Muhakkak ki; onlar, Allah’tan başka şeytanları dost edindiler.
ve yahsebûne ennehum muhtedûn (muhtedûne): Ve onlar hidayete erdiklerini zannediyorlar (hesap ediyorlar).

Bakara 16:

2/BAKARA-16: Ulâikellezîneşterevûd dalâlete bil hudâ, fe mâ rabihat ticâretuhum ve mâ kânû muhtedîn(muhtedîne).
İşte onlar, o kimselerdir ki, hidayet ile dalâleti satın aldılar. Fakat onların ticareti, onlara hiç kâr sağlamadı ve hidayete ermiş değillerdi.


"İşte onlar öyle kimselerdir ki hidayete karşılık dalâleti satın aldılar, bu ticaret onlara hiç kâr sağlamadı. Hidayete ermiş de değiller."

Tıpkı diğerleri gibi, A’râf 30’da hidayete erdiklerini zannedip de, hidayete ermeyenler gibi.

Zumer 17:

39/ZUMER-17: Vellezînectenebût tâgûte en ya’budûhâ ve enâbû ilâllâhi lehumul buşrâ, fe beşşir ibâdi.
Ve onlar ki; taguta (insan ve cin şeytanlara) kul olmaktan içtinap ettiler (kaçındılar, kendilerini kurtardılar). Çünkü Allah’a yöneldiler (Allah’a ulaşmayı dilediler). Onlara müjdeler vardır. Öyleyse kullarımı müjdele!


“Onlar ki taguta kul olmaktan içtinap ettiler (kaçındılar, kendilerini kurtardılar). Ve Allah’a yöneldiler (Allah’a ulaşmayı dilediler). Onlara müjdeler vardır. Kullarımı müjdele!”

Şimdi burada bir defa daha dönelim suale:

A’raf 30’da, hidayetle dalâletin beraber zikredilmiş olması, hidayetle dalâletin ayrımı açısından, hidayet bir kısmının üzerinde, dalâlet diğer kısmının üzerinde, değerlendirecek olursak, hidayet açısından hidayetin 1. safhasıdır diyebilir miyiz?

Burada, "Hidayete ermeyenler, bir kısmı hidayete erdi." diyor. Bir kısmı hidayet üzere oldu manâsına geliyor. Burada Zumer 17’de hidayet üzere olmak söz konusu. Bakara 16’dakilerin hidayete adım atmamış, hidayet üzere olmadıkları anlaşılıyor. “A’râf 30’da bir kısmı hidayete erdi, bir kısmı ermedi. diyor.

A’râf 30 hidayetin 1. safhası mı?” diye soruyor kardeşimiz.

Evet, A’râf 30 hidayetin 1. safhasıdır. Hidayet üzere olmayı ifade eder.

Benzer konular