Rûm Suresi 32. âyet-i kerimeyle Bakara Suresinin 45. âyet-i kerimesi arasında illiyet bağı nedir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Rûm Suresi 32. âyet-i kerimeyle Bakara Suresinin 45. âyet-i kerimesi arasında illiyet bağı nedir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Rûm Suresi 32. âyet-i kerimeyle Bakara Suresinin 45. âyet-i kerimesi arasında illiyet bağı nedir?

Çok Kıymetli Efendi hazretleri! Rûm Suresi 32. âyet-i kerimeyle Bakara Suresinin 45. âyet-i kerimesi arasında illiyet bağı nedir?

Rum Suresinin 31. ve 32. âyetlerine bakıyoruz. Allahû Tealâ buyuruyor:

30/RÛM-31: Munîbîne ileyhi vettekûhu ve ekîmûs salâte ve lâ tekûnû minel muşrikîn(muşrikîne).
O’na (Allah’a) yönelin (Allah’a ulaşmayı dileyin) ve O'na karşı takva sahibi olun. Ve namazı ikame edin (namaz kılın). Ve (böylece) müşriklerden olmayın.


“Allah’a yönel yani Allah’a mülâki olmayı, ruhunu ölmeden evvel Allah'a ulaştırmayı dile ve böylece Allah’a karşı takva sahibi ol ve namaz kıl ve müşriklerden olma.”

30/RÛM-32: Minellezîne ferrakû dînehum ve kânû şiyean, kullu hızbin bimâ ledeyhim ferihûn(ferihûne).
(O müşriklerden olmayın ki) onlar, dînlerinde fırkalara ayrıldılar ve grup grup oldular. Bütün gruplar, kendilerinde olanla ferahlanırlar.


O müşriklerden olma ki onlar, dînlerinde fırkalara ayrılmışlardır. Ayrı ayrı gruplar oluşturmuşlardır, hizipler oluşturmuşlardır. Her hizip kendi elindeki ile ferahlanır.”

Şimdi Bakara Suresinin 45. âyet-i kerimesine dönüyoruz. Allahû Tealâ buyuruyor ki:

2/BAKARA-45: Vesteînû bis sabri ves salât(salâti), ve innehâ le kebîratun illâ alâl hâşiîn(hâşiîne).
(Allah’tan) sabırla ve namazla istiane (özel yardım) isteyin. Ve muhakkak ki o (hacet namazı ile Allah’a ulaştıracak mürşidini sormak), huşû sahibi olanlardan başkasına elbette ağır gelir.


Rûm-31’deki namaz, hacet namazıdır. Hacet namazı, mürşidin istenmesini muhtevasına alan bir namaz. İkisi arasında bu açıdan bir illiyet rabıtası var. “Ve namaz kıl ve müşriklerden olma.” ifadesi: “Yani mürşidini iste. O Allah'a ulaşmayı dileyen tek fırkadan birisi ol.” Diğer 72 fırkanın hiçbirisi kurutuluşa ulaşamaz. Sadece Allah’a ulaşmayı dileyenler kurtuluşa ulaşabilir. Allah'a ulaşmayı dileyen herkese de Allah mürşidini sevdirecektir ve mürşid, o kişi için geçerli olacaktır.

Benzer konular