Neml-80’de belirtilen ölülerle İsrâ-45, 46’da belirtilen kalplerinde engel bulunanlar arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âyetler ve Sırları » Neml-80’de belirtilen ölülerle İsrâ-45, 46’da belirtilen kalplerinde engel bulunanlar arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Neml-80’de belirtilen ölülerle İsrâ-45, 46’da belirtilen kalplerinde engel bulunanlar arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?

Neml-80:

27/NEML-80: İnneke lâ tusmiul mevtâ ve lâ tusmius summed duâe izâ vellev mudbirîn(mudbirîne).
Muhakkak ki sen, ölülere işittiremezsin ve arkasını dönüp kaçan sağırlara da (Allah’ın) davetini işittiremezsin.


inneke lâ tusmiul mevtâ: Muhakkak ki sen ölülere işittiremezsin.
ve lâ tusmius summed duâe: Sen dua ettikleri zaman daveti işittiremezsin.
izâ vellev mudbirîn(mudbirîne): Arkalarına döndükleri zaman sağırlara işittiremezsin.

İsrâ-45:

17/İSRÂ-45: Ve izâ kara’tel kur’âne cealnâ beyneke ve beynellezîne lâ yu’minûne bil âhirati hicâben mestûrâ(mestûran).
Sen Kur’ân’ı kıraat ettiğin (okuduğun) zaman, seninle ahirete (ölmeden evvel Allah’a ulaşmaya ve kıyâmet gününe) inanmayanlar arasına hicab-ı mesture kıldık (gözlerinin üzerine, seni peygamber olarak görmelerini engelleyen bir perde koyduk).


“Sen Kur’ân’ı kıraat ettiğin, okuduğun zaman seninle ahirete, ölmeden evvel Allah’a ulaşmaya, kıyâmet gününe inanmayanların arasına hicab-ı mesture kıldık. Gözlerinin üzerine görmelerini engelleyen bir perde koyduk.”

İsrâ-46:

17/İSRÂ-46: Ve cealnâ alâ kulûbihim ekinneten en yefkahûhu ve fî âzânihim vakrâ(vakran), ve izâ zekerte rabbeke fîl kur’âni vahdehu vellev alâ edbârihim nufûrâ(nufûran).
O’nu (Kur’ân’ı), fıkıh (idrak) etmelerine karşı, (fıkıh edemesinler diye) kalplerinin üzerine ekinnet ve onların kulaklarına vakra (işitme engeli) kıldık. Ve sen, Kur’ân’da Rabbinin tekliğini zikrettiğin zaman nefretle arkalarına döndüler.


“O’nu; Kur’ân’ı fıkıh etmelerine karşı (fıkıh edemesinler diye) kalplerinin üzerlerine ekinnet koyduk. Ve onların kulaklarına vakra kıldık. Ve sen, Kur’ân’da Rabbinin tekliğini zikrettiğin zaman nefretle arkalarına dönerler.”

Neml-80’de belirtilen ölülerle ki bu ölülerin iki özelliği var: “Ölüleri işittiremezsin, arkalarına döndükleri zaman sağırlara işittiremezsin.” Yani ölüler arkalarına dönen sağırlardır. İsrâ-45’de de: “Onlar nefretle arkalarına dönerler.” diyor.

Her ikisinde de sağırlar söz konusu. Allahû Tealâ: “Kulaklarına vakra (engel) koyduk.” diyor. Bu engel onların işitmesine mâni oluyor.

“ve fî âzânihim vakrâ: Kulaklarının içine vakra koyduk.” diyor.

Şimdi suale dönelim; “Neml-80 belirtilen ölülerle İsrâ-45 ve 46’da belirtilen kalplerinde engel bulunanlar arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?”

Çok yakın bir ilişki söz konusu. Her ikisinde de dönen insanlar var. Arkalarına nefretle dönenler var ve her ikisinde de sağırlar var. Bir yakın ilişkinin mevcut olduğunu söyleyebiliriz.

Benzer konular