En’âm 159 ile Rûm 32 arasında bir ilişki var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » En’âm 159 ile Rûm 32 arasında bir ilişki var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

En’âm 159 ile Rûm 32 arasında bir ilişki var mıdır?

En’âm 159, Rûm 32 ve Sebe 20 âyetlerini vermiş. Bakalım evvela âyetlere:

6/EN'ÂM-159: İnnellezîne ferrakû dînehum ve kânû şiyean leste minhum fî şey’in, innemâ emruhum ilâllâhi summe yunebbiuhum bimâ kânû yef’alûn(yef’alûne).
Muhakkak ki; onlar, onların dînini tefrik ettiler (parça parça ayırdılar) ve grup grup oldular. Senin onlarla bir ilgin yok. Onların işi sadece Allah’a aittir. Sonra yapmış oldukları şeyleri, onlara haber verecek.


innellezîne ferrekû dînehum ve kânû şiyean: Onlar muhakkak ki dinlerinde fırkalara ayrılmışlardır ve hizipler olmuşlardır. Ayrı ayrı gruplara ayrılmışlardır.

“leste minhum fî şey’(şey’in): Senin onlarla bir işin yok.” diyor Allahû Tealâ.
innemâ emruhum ilâllâhi summe yunebbiuhum bimâ kânû yef’alûn(yef’alûne): Onların işi sadece Allah’a aittir. Sonra yapmış oldukları şeyleri, onlara haber verecek.

Rûm 32:

30/RÛM-32: Minellezîne ferrakû dînehum ve kânû şiyean, kullu hızbin bimâ ledeyhim ferihûn(ferihûne).
(O müşriklerden olmayın ki) onlar, dînlerinde fırkalara ayrıldılar ve grup grup oldular. Bütün gruplar, kendilerinde olanla ferahlanırlar.


minellezîne ferrakû dînehum ve kânû şiyeâ(şiyean): Onlar ki dinlerinde fırkalara ayrılmışlardır ve hizipler olmuşlardır.
kullu hızbin bimâ ledeyhim ferihûn(ferihûne: Bütün gruplar, kendilerinde olanla ferahlanırlar.

Sebe 20:

34/SEBE-20: Ve lekad saddaka aleyhim iblîsu zannehu fettebeûhu illâ ferîkan minel mu’minîn(mu’minîne).
Ve andolsun ki iblis, onlar üzerindeki zannını (hedefini) yerine getirdi. Böylece mü’minleri oluşturan bir fırka (Allah’a ulaşmayı dileyenler) hariç, hepsi ona (şeytana) tâbî oldular.


En’am 159 ile Rum 32 arasında bir ilişki var mı?

En’am 159 ile Rum 32 aynı şeyi söylüyor. Allahû Tealâ: “Onlar ki dînlerinde fırkalara ayrıldılar ve hizipler oluşturdular” diyor. Her ikisinde de fırkalara ayrılanlar var. Ve de bunun ötesi fırkalara ayrılanlar kimlerdir? Tek fırkayı oluşturanlar. Allah’a ulaşmayı dileyenler. Öyleyse En’am 159 ile Rum 32 birbiri ile ilişkiden çok daha ötede bir illiyet rabıtası ile bağlı. Aynı gruptan bahsediyor Allahû Tealâ.

Benzer konular