Tevbe Suresinin 126. âyet-i kerimesi ve A’râf Suresinin 146. âyet-i kerimesine bakarsak, bu âyetlerin anlaşılabilmesi ve Allah'ın verdiği furkan arasındaki bir ilişki var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âyetler ve Sırları » Tevbe Suresinin 126. âyet-i kerimesi ve A’râf Suresinin 146. âyet-i kerimesine bakarsak, bu âyetlerin anlaşılabilmesi ve Allah'ın verdiği furkan arasındaki bir ilişki var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Tevbe Suresinin 126. âyet-i kerimesi ve A’râf Suresinin 146. âyet-i kerimesine bakarsak, bu âyetlerin anlaşılabilmesi ve Allah'ın verdiği furkan arasındaki bir ilişki var mıdır?

Demek ki Allah'ın âyetlerini yalanlıyorlar ve âyetlerden gâfiller. Allah'ın âyetlerinden gâfil olanlar kimlerdir? Yûnus Suresinin 7 ve 8. âyetleri cevap veriyor buna.

10/YÛNUS-7: İnnellezîne lâ yercûne likâenâ ve radû bil hayâtid dunyâ vatmeennû bihâ vellezîne hum an âyâtinâ gâfilûn(gâfilûne).
Muhakkak ki onlar, Bize ulaşmayı (hayatta iken ruhlarını Allah’a ulaştırmayı) dilemezler. Dünya hayatından razı olmuşlardır ve onunla doyuma ulaşmışlardır ve onlar âyetlerimizden gâfil olanlardır.


“Onlar ki Bize ulaşmayı dilemezler. Onlar,  dünya hayatından razıdırlar. Muhakkak ki onlar Bize ulaşmayı dilemeyenlerdir.” diyor Allahû Tealâ. “Ruhlarını ölmeden evvel Bize ulaştırmayanlardır. Onlar dünya hayatından razıdırlar, dünya hayatıyla mutmain olurlar; doyuma ulaşırlar. Onlar bizim âyetlerimizden gâfil olanlardır.” diyor.

Âyetlerden gâfil olanlar, Allah’a ulaşmayı dilemeyenler. “Onların gidecekleri yer kazandıkları dereceler itibariyle ateştir.” diyor bir sonraki âyet-i kerimede Allahû Tealâ, Yûnus Suresinin 8. âyet-i kerimesinde.

10/YÛNUS-8: Ulâike me'vâhumun nâru bimâ kânû yeksibûn(yeksibûne).
İşte onların kazandıkları (dereceler) gereğince varacakları yer ateştir (cehennemdir).


Kim bu Allah'ın âyetlerinden gâfil olanlar? Allah’a ulaşmayı dilemeyenler. Dilemeyen herkes Allah'ın âyetlerinden gâfildir. Bu âyetlerden gâfil olmak hepsinden gâfil olmak anlamına gelir. Çünkü ötekileri bilmesi kişiyi Allah'ın cehenneminden hiçbir şekilde kurtaramayacaktır.

Bu âyetlerin anlaşılabilmesi ve Allah'ın verdiği furkan arasındaki bir ilişki var mıdır?

Elbette. Bu âyetlerin anlaşılabilmesi Allah'ın verdiği furkanlara bağlı. Kim Allah’a ulaşmayı dilerse Allah onda derhal furkanları oluşturuyor. Bu 1. davete icabettir. Furkanları oluşanlar 2. davete icabet etmek için hazır olanlardır. Onlar, birinciler; Allah’a ulaşmayı dileyenler, ikinciler Allah’a ulaşanlar. Ulaşmak için harekete geçenler. Dilekten, kuvveden, fiile çıkarılması konun.

Benzer konular