Necm Suresinin 28. âyeti ile Yûnus Suresinin 36. âyeti arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Zan » Necm Suresinin 28. âyeti ile Yûnus Suresinin 36. âyeti arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Necm Suresinin 28. âyeti ile Yûnus Suresinin 36. âyeti arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?

53/NECM-28: Ve mâ lehum bihî min ilmin, in yettebiûne illâz zann(zanne), ve innez zanne lâ yugnî minel hakkı şey'â(şey’en).
Ve onların (melekler konusunda) bir ilmi yoktur. Onlar sadece zanna tâbî olurlar. Ve muhakkak ki zan, Hak’tan yana hiçbir şeye fayda sağlamaz.


10/YÛNUS-36: Ve mâ yettebiu ekseruhum illâ zannâ(zannen), innez zanne lâ yugnî minel hakkı şey'â(şey'en), innallâhe alîmun bimâ yef'alûn(yef'alûne).
Ve onların çoğu zandan başka bir şeye tâbî olmaz. Şüphesiz zan, haktan bir şey kazandırmaz. Muhakkak ki Allah, onların yaptıklarını bilendir.


ve mâ yettebiu ekseruhum illâ zannâ: onların çoğu sadece zanlarına tâbî olanlardır. (Sadece zanlarına tâbî olanlardır.)
innez zanne lâ yugnî minel hakkı şey'â: muhakkak ki zan Hak’tan bir şey kazandırmaz.

“Muhakkak ki zan, Hakk’ı bilmek sorumluluğundan kişiyi kurtaramaz” mânâsı var asıl burada. “Hakk’ı bilmek öğrenmek ve tatbik etmek sorumluluğundan, zan kişiyi kurtaramaz.” demiş oluyor Allahû Tealâ.

innallâhe alîmun bimâ yef'alûn: muhakkak ki Allah, onların yaptıklarını bilendir.
(Hem de düşüncelerini de.)

Necm Suresinin 28.  âyeti ile Yûnus Suresinin 36.  âyeti arasında sağlam bir illiyet rabıtası var. Zanna tâbî olanların sorumluluklarının devam ettiğini söylüyor Allahû Tealâ.

Benzer konular