Yûsuf-106 ile Kehf-105 arasında bir ilişki var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Yûsuf-106 ile Kehf-105 arasında bir ilişki var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Yûsuf-106 ile Kehf-105 arasında bir ilişki var mıdır?

Kehf-105:

18/KEHF-105: Ulâikellezîne keferû bi âyâti rabbihim ve likâihî fe habitat a’mâluhum fe lâ nukîmu lehum yevmel kıyameti veznâ(veznen).
İşte onlar, Rab’lerinin âyetlerini ve O’na mülâki olmayı (ölmeden evvel ruhun Allah’a ulaşmasını) inkâr ettiler. Böylece onların amelleri heba oldu (boşa gitti). Artık onlar için kıyâmet günü mizan tutmayız.


ulâikellezîne keferû bi âyâti rabbihim ve likâihî fe habitat a’mâluhum: Onlar Rab'lerinin âyetlerini örterler (küfrederler, inkâr ederler).
ve likâihî: Ve O'na mülâki olmayı yani Allah'a ruhu ölmeden evvel ulaştırmayı. Ve onların amelleri boşa gitmiştir diyor Allahû Tealâ.
fe lâ nukîmu lehum yevmel kıyameti veznâ(veznen): Onlar için kıyâmet günü mizan tutulmayacaktır.

Onlar ki; Allah'ın âyetlerini ve Allah'a ulaşmayı inkâr ederler, onlar dedi ki: ‘Allah'a ulaşmayı dilemeyenlerdir.’ Allah'a ulaşmayı dilememek arasında Yûsuf-106 ile Kehf-105 arasında bir ilişkiden bahsetmek mümkün. Allah'a ulaşmayı dilemeyen herkes Allah'a şirk koştuğu için müşrik olduğu için. Yûsuf Suresinin 106. âyet-i kerimesi o açıdan meseleyi almış. Kehf Suresinin 105. âyet-i kerimesinde ise: “Allah'a ulaşmayı dilemeyenlerin amelleri boşa gitmiştir.” diyor.

Burada sadece Allah’a ulaşmayı inkâr etmek değil (Allah'ın âyetlerini değil) Allah'a ulaşmayı da inkâr etmek söz konusu. Bu sebeple bu insanlar başka insanları da zarar verenler hüviyetine giriyor. Allah'a ulaşmayı dilemeyenlerin müşterek özelliği şirkte olmaları Yûsuf-106 ile Kehf-105 arasında da; 1’ncisinde Allah'a ulaşmayı dilemeyenler, bu sebeple Allah’a şirk koşmak var. 2’ncisinde ise Allah'a mülâki olmayı inkâr edenler (yalanlayanlar) var. Yani başka insanları da Allah'ın yolundan çıkaranlar var. Burada ikisinin arasındaki ilişkide sadece Allah'a ulaşmalarının mümkün olmaması (şirkte olmaları). Ama muhteva itibariyle ikisi de aynı muhtevayı taşımıyor.

Benzer konular