Şûrâ 13'te belirtilen müşriklerle, Rûm 32'de fırkalara ayrılanların özelliklerini izah eder misiniz? Bu kişiler arasında bir illiyet rabıtası var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » İslâm » Şûrâ 13'te belirtilen müşriklerle, Rûm 32'de fırkalara ayrılanların özelliklerini izah eder misiniz? Bu kişiler arasında bir illiyet rabıtası var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Şûrâ 13'te belirtilen müşriklerle, Rûm 32'de fırkalara ayrılanların özelliklerini izah eder misiniz? Bu kişiler arasında bir illiyet rabıtası var mıdır?

İlliyet rabıtası vardır. Özellikleri Allah’a ulaşmayı dilememektir.

Şûrâ 13:

42/ŞÛRÂ-13: Şeraa lekum mined dîni mâ vassâ bihî nûhan vellezî evhaynâ ileyke ve mâ vassaynâ bihî ibrâhîme ve mûsâ ve îsâ, en ekîmûd dîne ve lâ teteferrakû fîhi, kebure alâl muşrikîne mâ ted’ûhum ileyhi, allâhu yectebî ileyhi men yeşâu ve yehdî ileyhi men yunîb(yunîbu).
(Allah) dînde, onunla Hz. Nuh’a vasiyet ettiği (farz kıldığı) şeyi (şeriati); “Dîni ikame edin (ayakta, hayatta tutun) ve onda (dînde) fırkalara ayrılmayın.” diye Hz. İbrâhîm’e, Hz. Musa’ya ve Hz. İsa’ya vasiyet ettiğimiz şeyi Sana da vahyederek, size de şeriat kıldı. Senin onları, kendisine çağırdığın şey (Allah’a ulaşmayı dileme) müşriklere zor geldi. Allah, dilediğini Kendisine seçer ve O’na yöneleni, Kendisine ulaştırır (ruhunu hayatta iken Kendisine ulaştırır).


"şerea lekum mined dîni mâ vassâ bihî nûhan vellezî evhaynâ ileyke ve mâ vassaynâ bihî ibrâhîme ve mûsâ ve îsâ: Hz. Nuh’a, Hz. İbrâhîm’e, Hz. Musa’ya ve Hz. İsa’ya verdiğimiz şeriatı Sana da vahyetmek suretiyle size de şeriat kıldık." diyor Allahû Tealâ.
en ekîmûd dîne ve lâ teteferrekû fîh(fîhi): Dîni ikame edin, ayakta tutun ve fırkalara, dînde fırkalara ayrılmayın diye.

İşte dînde fırkalar ayrılmamak ve dîni ayakta tutmak, Rûm 30, 31 ve 32'de paralelliği gösteriyor.

ve lâ teteferrekû fîh(fîhi): Onda fırkalara ayrılmayın diye.
"kebure alel muşrikîne mâ ted’ûhum ileyh(ileyhi):  Müşriklere, onlara davet ettiğin şey, yani Allah’a ulaşmayı dileyin ve şirkten kurtulun, müşrik olmaktan kurtulun sözü ağır geldi, büyük geldi, zor geldi." diyor Allahû Tealâ.
allâhu yectebî ileyhi men yeşâu ve yehdî ileyhi men yunîb(yunîbu): Allah dilediğini Kendisine seçer ve onlardan kim Allah’a yönelirse onları Kendisine ulaştırır.

Rûm 32:

30/RÛM-32: Minellezîne ferrakû dînehum ve kânû şiyean, kullu hızbin bimâ ledeyhim ferihûn(ferihûne).
(O müşriklerden olmayın ki) onlar, dînlerinde fırkalara ayrıldılar ve grup grup oldular. Bütün gruplar, kendilerinde olanla ferahlanırlar.


minellezîne ferrakû dînehum ve kânû şiyeâ(şiyean):  Onlar ki, (o müşriklerden olmayın ki mânâsı var ondan evvelki âyetlerle birleştirdiğimiz zaman) onlar dînlerinde fırkalara ayrılmışlardır ve fırka fırka olmuşlardır, grup grup olmuşlardır.
kullu hızbin bimâ ledeyhim ferihûn(ferihûne): Her bir hizip kendi ellerindekiyle ferahlanır.

Bu fırkalara ayrılan insanlar. İşte burada Allahû Tealâ, "Dîni ikame edin, ve lâ teteferrekû fîh(fîhi): Onda fırkalara ayrılmayın." diyor Allahû Tealâ. Öyleyse buradaki olay açık ve kesin bir şekilde bu hakikati söylüyor sevgili kardeşlerim can dostlarım, gönül dostlarım. Allahû Tealâ’nın dizaynı açık ve kesin olarak görünüyor. Yani bu kişiler arasında Rûm 32'de fırkalara ayrılanlarla, Şûrâ  13'teki müşrikler arasında kesin bir illiyet rabıtası söz konusu.

Benzer konular