En’âm 130'da Allah’a ulaşmayı dilemeyen fakat dünya hayatını dileyen cin ve insanların resûller tarafından cehennem ile uyarıldığını söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âyetler ve Sırları » En’âm 130'da Allah’a ulaşmayı dilemeyen fakat dünya hayatını dileyen cin ve insanların resûller tarafından cehennem ile uyarıldığını söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

En’âm 130'da Allah’a ulaşmayı dilemeyen fakat dünya hayatını dileyen cin ve insanların resûller tarafından cehennem ile uyarıldığını söyleyebilir miyiz?

6/EN'ÂM-130: Yâ ma’şerel cinni vel insi e lem ye’tikum rusulun minkum yakussûne aleykum âyâtî ve yunzirûnekum likâe yevmikum hâzâ, kâlû şehidnâ alâ enfusinâ ve garrathumul hayâtud dunyâ ve şehidû alâ enfusihim ennehum kânû kâfirîn(kâfirîne).
Ey insan ve cin topluluğu! Size âyetlerimi anlatan ve bugününüze ulaşacağınız konusunda sizi uyaran içinizden resûller (elçiler) gelmedi mi? “Kendi nefslerimize şahit olduk.” dediler. Dünya hayatı onları aldattı. Ve kendilerinin kâfir olduğuna, kendileri şahit oldular.


yâ ma'şerel cinni vel insi:
Ey insan ve cin topluluğu!
e lem ye'tikum rusulun minkum: Size, sizden resûller gelmedi mi?
yakussûne aleykum âyâtî: Üzerinize âyetlerimizi kıssa etmediler mi?”
ve yunzirûnekum likâe yevmikum hâzâ: Size bugünlere geleceğinizi, bu gününüze ulaşacağınız konusunda sizi uyarmadılar mı? Bu güne ulaşacağınıza dair sizi uyarmadılar mı?
kâlû şehidnâ: Dediler ki: Biz şahidiz.
alâ enfusinâ: Nefislerimize
ve garrethumul hayâtud dunyâ: Dünya hayatı onları aldattı.
ve şehidû alâ enfusihim ennehum kânû kâfirîn(kâfirîne): Ve kendilerinin kâfir olduğuna, kendileri şahit oldular.


Bu En’âm-130’daki olay, sonra Zumer Suresinin 71. âyet-i kerimesindeki olay:

39/ZUMER-71: Vesîkallezîne keferû ilâ cehenneme zumerâ(zumeran), hattâ izâ câuhâ futihat ebvâbuhâ, ve kâle lehum hazenetuhâ e lem ye’tikum rusulun minkum yetlûne aleykum âyâti rabbikum ve yunzirûnekum likâe yevmikum hâzâ, kâlû belâ ve lâkin hakkat kelimetul azâbi alâl kâfirîn(kâfirîne).
Kâfirler, zümre zümre cehenneme sürülürler. Oraya geldikleri zaman, onun (cehennemin) kapıları açılır. Ve onun (cehennemin) bekçileri onlara derler ki: “Size, sizden (sizin aranızdan) olan resûller gelmedi mi ki, size Rabbinizin âyetlerini okusun, bugüne (buraya) geleceğinizi (söyleyerek) uyarsın?” (Cehenneme gidenler) dediler ki: “Evet (geldiler).” Fakat azap sözü kâfirlerin üzerine hak oldu.


“Cehenneme sürülenler, cehenneme ulaşırlar. Cehennem bekçileri onlara derler ki: ‘Size Allah’ın resûlleri gelip de bugün buraya, cehenneme geleceğinizi söylemediler mi?” diyor.

İşte En’âm-130’daki ifade, resûllerin Allah’ın âyetlerini kıssa etmeleri, anlatmaları. Bütün kavimlere resûller şu anda Allah’ın âyetlerini kıssa ediyor, unutulmuş olan tatbikatı onlara yeniden yaşatmak üzere. Gerçekten bugünün Resûl’ü diyor ki: “Benim kavmim Kur’ân’ı unuttu, Kur’ân’ı terk etti.” Gerçekten Kur’ân terkedilmiştir. İnsanı kurutuluşa ulaştıracak, Allah’a ulaştıracak, cennet saadetini ve dünya saadetini yaşatacak olan temel faktörleri insanlık unutmuş durumda. Bütün dînlerde durum bu, bütün dinlerdeki insanların içinde %10’dan daha az insan Allah’ın dîninin güzelliklerini yaşıyor. Zumer-71’de bu sual kendilerine sorulduğunda: “Biz şahit olduk.” diyorlar onlar: “Küfür üzerimize hak oldu.” diyorlar, Allah’a ulaşmayı dilemedikleri için. Burada Allahû Tealâ’nın söyledikleri bu standartlarda.

Benzer konular