Zuhruf-86’da belirtilen Hakk’a şahit olanları açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Şefaat » Zuhruf-86’da belirtilen Hakk’a şahit olanları açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Zuhruf-86’da belirtilen Hakk’a şahit olanları açıklar mısınız?

Zuhruf 86:

43/ZUHRÛF-86: Ve lâ yemlikullezîne yed’ûne min dûnihiş şefâate illâ men şehide bil hakkı ve hum ya’lemûn(ya’lemûne).
Ve onların, O’ndan (Allah’tan) başka taptıkları şeyler şefaate malik değildir. Hakk’a şahit olanlar hariç ve onlar (Hakk’ı) bilirler.


Kimler şefaata malik değildir? Onların taptığı putlar. Onlar hiçbir zaman şefaat edemezler yani günahları sevaba çeviremezler. Ve kimler şefaat edebilir? “Hakk’a şahit olanlar hariç.” diyor Allahû Tealâ. Allah’ın katında, Allah’ı gören her devirdeki devrin imamı yani devrin imamları. “Onlar bilirler.” diyor Allahû Tealâ. “Onlar şefaat eder.”
 
Her devirde, devrin imamı arşı tutan meleklerle birlikte bütün tövbe merasimlerinde hazır bulunur. Ve sadece devrin imamıyla beraber arşı tutan melekler şefaatte bulunabilirler. Mu’minin Suresinin 7. âyet-i kerime’si şefaat edenlerin arşı tutan melekeler, devrin imamı olduğunu söylüyor.

40/MU'MİN-7: Ellezîne yahmilûnel arşa ve men havlehu yusebbihûne bi hamdi rabbihim ve yu’minûne bihî ve yestagfirûne lillezîne âmenû, rabbenâ vesi’te kulle şey’in rahmeten ve ilmen fagfir lillezîne tâbû vettebeû sebîleke ve kıhim azâbel cahîm(cahîmi).
Arşı tutan melekler ve onun etrafındaki kişi (devrin imamı), Rab'lerini hamd ile tesbih ederler ve O'na îmân ederler. Ve âmenû olanlar için (Allah'tan) mağfiret dilerler: “Rabbimiz, Sen herşeyi rahmetle (rahmetinle) ve ilimle (ilminle) kuşattın. Böylece (mürşidin önünde) tövbe edenleri ve Senin yoluna (Sıratı Mustakîm'e) tâbî olanları mağfiret et (günahlarını sevaba çevir). Onları cehennem azabından koru!”


“Arşı tutan melekler ve onların etrafındaki kişi yani devrin imamı der ki: “Yarabbi kim tövbe eder de mü’min olursa, tövbe ederek Sen’in yoluna girerse, Sen onlara mağfiret eyle yani onların günahlarını sevaba çevir.”

İşte bu sevaba çevirme olayı şefaattir. Sadece af, günahların affıdır ama devrin imamı devreye girdiğinde, arşı tutan melekler de devre de oluyor otomatik olarak o zaman şefaat söz konusu oluyor.

Benzer konular