“Helâl ve tayyib rızıkları haram ederek Allah'a ulaşmayı dilemeyerek babalarının yoluna tâbî olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » “Helâl ve tayyib rızıkları haram ederek Allah'a ulaşmayı dilemeyerek babalarının yoluna tâbî olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

“Helâl ve tayyib rızıkları haram ederek Allah'a ulaşmayı dilemeyerek babalarının yoluna tâbî olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?

Allahû Tealâ Nahl-116’da diyor ki:

16/NAHL-116: Ve lâ tekûlû limâ tesıfu elsinetukumul kezibe hâzâ halâlun ve hâzâ harâmun li tefterû alâllâhil kezibe, innellezîne yefterûne alâllâhil kezibe lâ yuflihûn(yuflihûne).
Allah’a yalanla iftira etmek için dillerinizin vasıflandırması ile “bu helâldir, bu haramdır” diye yalan söylemeyin. Muhakkak ki Allah’a yalanla iftira edenler, felâha (kurtuluşa) eremezler.


“Allah’a yalanla iftira etmek için dillerinizin vasıflandırması ile 'bu helâldir, bu haramdır.' diye yalan söylemeyin. Muhakkak ki Allah’a yalanla iftira edenler, felaha  (kurtuluşa) eremezler.” böyle diyor Allahû Tealâ.

“Haramı helali siz kendinize göre dizayn edemezsiniz." diyor. "Biz Kur'ân-ı Kerim’de bunları yazdık." diyor. “Domuz eti haramdır." diyor. "Kanı akmamış hayvanın eti haramdır. Allah adına kesilmeyen hayvanın eti haramdır." diyor Allahû Tealâ.

A’râf-32:

7/A'RÂF-32: Kul men harrame zînetallâhilletî ahrace li ibâdihî vet tayyibâti miner rızk(rızkı), kul hiye lillezîne âmenû fîl hayâtid dunyâ hâlisaten yevmel kıyâmeh(kıyâmeti), kezâlike nufassılul âyâti li kavmin ya’lemûn(ya’lemûne).
De ki: “Kulları için çıkardığı Allah’ın ziynetini ve rızıktan temiz (helâl) olanını kim haram etti. O, dünya hayatında âmenû olanlar içindir. Ve kıyâmet gününde de özellikle âmenû olanlara aittir.” Böylece bilen bir kavim için âyetleri ayrı ayrı açıklıyoruz.


De ki: “Kulları için çıkardığı Allah’ın ziynetini ve rızıktan temiz, helâl olanını (tayyib olanını) kim haram etti? O, dünya hayatında âmenû olanlar içindir. Helal şeyler; dünya hayatında âmenû olanlar ve Allah'a ulaşmayı dileyenler ve bu dilekten sonraki bütün âmenû olma kademeleri içinde bulunanlar içindir. Ve kıyâmet gününde de özellikle âmenû olanlara aittir. Böylece bilen bir kavim için âyetleri ayrı ayrı açıklıyoruz.” diyor Allahû Tealâ.

Şimdi diyor ki Cabbar:

“Helâl ve tayyib rızıkları haram edenlerin, Allah'a ulaşmayı dilemeyerek babalarının yoluna tâbî olanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?"

Aynı neticeye ulaşıyoruz. Evet. Bu âyetlerden çıkarılan mânâ bu. İnsanlar eğer kendi kendilerine uyduruyorlarsa: “Şu haramdır, bu helaldir.” diye. Kur'ân’da Allahû Tealâ’nın vasfettikleri bir kenara bırakılıyorsa, o zaman sevgili kardeşlerim burada büyük bir hata var demektir. Kim Allah'a ulaşmayı dilemezse, o babasının yoluna tâbî olmuştur. Ve haramı helâli kendileri dizayn etmişlerdir. “Ne olacakmış derler, Allah adına kesilmediyse de? Nasılsa kesilmiş hayvan ölmüş, ben de etini yiyorum.” Böyle bir dizaynda bir korkunç hata işleniyor sevgili kardeşlerim. Siz siz olun harama helâle dikkat edin.

Benzer konular