Bakara 28'teki Allah’a geri dönüşün, Yâsîn 83, Rahmân 26 ve 27. ve Hud 107 ile bir ilişkisi var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Ölüm » Bakara 28'teki Allah’a geri dönüşün, Yâsîn 83, Rahmân 26 ve 27. ve Hud 107 ile bir ilişkisi var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Bakara 28'teki Allah’a geri dönüşün, Yâsîn 83, Rahmân 26 ve 27. ve Hud 107 ile bir ilişkisi var mıdır?

Yâsîn-83:
 
36/YÂSÎN-83: Fe subhânellezî bi yedihî melekûtu kulli şey’in ve ileyhi turceûn(turceûne).
İşte O, Sübhan’dır. Herşeyin melekûtu (mülkü ve hükümdarlığı) O’nun elindedir. Ve O’na döndürüleceksiniz.


Râhman 26:

55/RAHMÂN-26: Kullu men aleyhâ fân(fânin).
Bütün kişiler (insanlar ve cinler) fanidir (yok olucudur).


Râhman 27:

55/RAHMÂN-27: Ve yebkâ vechu rabbike zûl celâli vel ikrâm(ikrâmi).
Ve celâl ve ikram sahibi Rabbinin Vechi (Zatı) bâki kalacaktır.


Hûd-107:    

11/HÛD-107: Hâlidîne fîhâ mâ dâmetis semâvâtu vel ardu illâ mâ şâe rabbuke, inne rabbeke fe'âlun limâ yurîd(yurîdu).
Onlar, semalar ve yeryüzü (cehennemin semaları ve arzı) durdukça orada ebedî kalanlardır (kalacaklardır). Rabbinin dilediği şey (cehennemi yok etmeyi dilemesi) hariç. Muhakkak ki senin Rabbin, dilediği şeyi yapandır.


Burada âyetlere baktığımız zaman, sualin dizaynı ile beraber bakmamız lâzım. Diyor ki:

“Bakara Suresinin 28. âyet-i kerimesindeki Allah’a geri dönüşün, Yâsîn-83, Râhman-26 ve 27 ve Hûd-107. âyeti kerimeleri ile bir ilişkisi var mıdır?”

Bakara-28'deki geri dönüş, kıyâmet günü bütün insanların Allah’a, Allah’ın huzuruna dönmesidir. Yani mahşer meydanında vücuda gelen olaylardan sonra, iki defa ölüp iki defa dirildikten sonra, herkes İndi İlâhi’ye ulaşıyor. Oradaki hayat filmlerini görüyorlar, hayat filmlerinin dizaynı içerisinde. Ondan sonra cennete veya cehenneme gidecekler. Ama bu muhteva Allahû Tealâ’nın huzurunda, İndi İlâhi’de gerçekleşiyor. Hayat filmleri orada.

Şimdi Yâsîn-83'e bakıyoruz: “ve ileyhi turceûn(turceûne): Ve O’na döndürüleceksiniz.” diyor. Burada, Allahû Tealâ’nın buradaki döndürülmekten muradı, aynı şey değil. Bakara 28'deki dönüş, kıyâmet günü Allah’ın huzuruna dönüştür. Buradaki geri dönüş ise, ölenlerin ruhlarının Allah’a dönüşü.

Râhman 26 ve 27'ye bakalım:

kullu men aleyhâ fân(fânin): Bütün insanlar, herkes fani olacaktır.
ve yebkâ vechu rabbike zûl celâli vel ikrâm(ikrâmi): Sadece Zülcelali Ve'l İkram olan Rabbinin Zat'ı bâki kalacaktır.

Bütün insanların fani olduğu, yok olduğu, öldüğü bir muhteva. Burada ölmenin ötesinde bir yok oluş. Bâki kalan sadece Allah’ın Zat’ı.

Hûd-107'de ise, cennetin ve cehennemin de gökleri çatladığı zaman vücuda gelecek olan bir muhteva taşıyor âyet-i kerime. Yani Allahû Tealâ, cehennemin göklerini durdurdukça orada (cehennemde) ebedî kalacaklardır. Ama Allahû Tealâ cehennemi de yok etmeyi dilerse, o zaman hariç. O zaman cehennemle birlikte her şeyin ve herkesin enerjiye dönüşü söz konusudur.

Bakara-28'deki dönüş, kıyâmetten sonra herkesin Allah’ın İndi İlâhi’sine geri dönüşü, fizik vücutlarıyla. Yâsîn-83'teki döndürülüş, ölümden sonra ruhların Allah’a döndürülüşü. Râhman-26 ve 27'deki, varolan herkesin hayatının mutlak olarak sonra erdiği. Hûd-107'deki sonuç, cehennemin de cennetin de göklerinin çatladığı ve içindeki herkesin enerjiye dönüştüğü bir nokta.


Benzer konular