En üst seviye zikirde en üst seviye mutmain olmak vardır diyebilir miyiz? Mutmain olmanın da kademeleri var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Teslim Olmak » En üst seviye zikirde en üst seviye mutmain olmak vardır diyebilir miyiz? Mutmain olmanın da kademeleri var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

En üst seviye zikirde en üst seviye mutmain olmak vardır diyebilir miyiz? Mutmain olmanın da kademeleri var mıdır?

Elbette. Mutmain olmak da gene 7 kademeden oluşan bir müesseseyi ifade eder. Ama her teslimde (İslâm’ın her safhasında) bir mutmain olma müessesesi vardır. Allah’a ulaşmayı dileyen kişinin üzerinde, Allah'ın vücuda getirdiği işlevlerle o kişinin idrake başlaması ile onun eskiden cahiliyet noktasındaki durumunun ötesinde bir tatmine ulaştığını düşünebiliriz.
 
Kim Allah’a ulaşmayı dilerse, onun Allah'a mülâki olmak konusunda kesin bir inancın sahibi olduğunu söylüyor Bakara Suresinin 46. âyet-i kerimesi:

2/BAKARA-46: Ellezîne yezunnûne ennehum mulâkû rabbihim ve ennehum ileyhi râciûn(râciûne).
Onlar (o huşû sahipleri) ki, Rab’lerine (dünya hayatında) muhakkak mülâki olacaklarına ve (sonunda ölümle) O’na döneceklerine yakîn derecesinde inanırlar.


Kesin bir inanç varsa, mutmain olmak vardır. İnanç açısından mutmain olmak… “O huşû sahipleri ki, onlar yakîn hasıl ederek inanırlar ki (kesin şekilde inanırlar ki) ruhlarını ölmeden evvel Allah'a ulaştıracaklardır.” diyor Allahû Tealâ.

Burada Allah'a ulaşmak açısından bir mutmain oluş söz konusudur, böyle başlar. Her kademede mutmain olmak, ayrı bir cepheden gene hüviyet kazanır. Neticede ruhun, vechin, nefsin ve iradenin teslimlerini, mutmainne olmak en üst noktasına ulaştırır.

Benzer konular