Cinn-14 ile Bakara-45 ve 46 arasındaki ilişkiden Cinn-14’de bahsedilen teslimin 1. teslim olan ruhun Allah'a teslimi olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Mürşid » Cinn-14 ile Bakara-45 ve 46 arasındaki ilişkiden Cinn-14’de bahsedilen teslimin 1. teslim olan ruhun Allah'a teslimi olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Cinn-14 ile Bakara-45 ve 46 arasındaki ilişkiden Cinn-14’de bahsedilen teslimin 1. teslim olan ruhun Allah'a teslimi olduğunu söyleyebilir miyiz?

Cinn-14:

72/CİNN-14: Ve ennâ minnâl muslimûne ve minnâl kâsitûn(kâsitûne), fe men esleme fe ulâike teharrav raşedâ(raşeden).
Ve gerçekten bizden, (Allah’a) teslim olanlar da var ve bizden kasitun (kalpleri kasiyet bağlamış) olanlar da var. Artık kim (Allah’a) teslim olmuşsa işte onlar, irşad olmayı (nefsin ve iradenin teslimini) arayanlardır (dileyenlerdir).


ve ennâ minnel muslimûne ve minnel kâsitûn(kâsitûne): Bizim aramızda kalpleri kasiyet bağlamış olanlar da var, Allah'a teslim olanlar da var.
fe men esleme fe ulâike teharrev reşedâ(reşeden): kim Allah'a teslim olmayı dilerse o mürşidini arar.”

Bakara-45:

2/BAKARA-45: Vesteînû bis sabri ves salât(salâti), ve innehâ le kebîratun illâ alâl hâşiîn(hâşiîne).
(Allah’tan) sabırla ve namazla istiane (özel yardım) isteyin. Ve muhakkak ki o (hacet namazı ile Allah’a ulaştıracak mürşidini sormak), huşû sahibi olanlardan başkasına elbette ağır gelir.


vesteînû bis sabri ves salât(sâlâti): Sabırla ve namazla hacet namazıyla Allah'tan istianeyi iste. Ama bu
ve innehâ le kebîretun illâ alel hâşiîn(hâşiîne): Bu, zor bir iştir (büyük bir iştir). Ama huşû sahipleri için güç değildir. Huşû sahibi olanlardan başkasına bu elbette ağır gelir. Bu zor bir iştir.

Bakara-46:

2/BAKARA-46: Ellezîne yezunnûne ennehum mulâkû rabbihim ve ennehum ileyhi râciûn(râciûne).
Onlar (o huşû sahipleri) ki, Rab’lerine (dünya hayatında) muhakkak mülâki olacaklarına ve (sonunda ölümle) O’na döneceklerine yakîn derecesinde inanırlar.


“Onlar kesin şekilde inanırlar ki; ruhlarını ölmeden evvel Allah'a mülâki kılacaklardır (ulaştıracaklardır). Ölümden sonra da tekrar ruhu Allah'a rücû edecektir (geri dönecektir).”

Öyleyse kardeşimizin suali: “Cinn-14 ile Bakara-45 ve 46 arasındaki ilişkiden Cinn-14’de bahsedilen teslimin 1. teslim olan ruhun Allah'a teslimi olduğunu söyleyebilir miyiz?”

Cinn-14’deki teslim, ruhun Allah'a teslimidir, 1. teslimdir. Çünkü mürşidin aranmasından bahsediliyor. Mürşidin bulunmasından sonraki ilk teslim ruhun vücuttan ayrılarak Allah'a ulaşması yoluyla ruhun Allah'a teslimidir. Şimdi Cinn-14’de mürşidin aranmasından bahsediyor. Bakara-45 ve 46’da ise mürşidin aranması ve Allah'a ruhunu mutlaka ulaştırmayı kesin olarak gerçekleştirebilecek olan bir insan söz konusu. Allah'a ruhunu mülâki kılacağına (ilka edeceğine) kesin şekilde inanan bir insan var.

Öyleyse Cinn-14’deki kişi: “Allah'a teslim olanlar da var, kalpleri kasiyet bağlanmış olanlar da var. Kim Allah'a teslim olmayı dilerse mürşidini arar.” buyurulduğuna göre mürşidini arayan kişi, mürşidini bulduktan sonra ilk teslim edeceği şey; ruhunu Allah'a teslim etmektir. Ve mürşidini aramak Bakara-45 ve 46’da veriliyor. Bakara-45’de mürşidini aramanın (istianenin) yolunun hacet namazından geçtiği ifade ediliyor. Hacet namazını kılan kişi mürşidini sorsun. Bu bir emir! “Allah'tan mutlaka istianeyi (mürşidinizi) öğreneceksiniz. Hacet namazıyla bunu öğrenin.” diyor Allahû Tealâ. Bu bir emir (farz)! Bakara-46’da ise hacet namazıyla istianeyi öğrenen kişinin Allah'a ruhunu mutlaka ulaştıracağından emin olan kişi olduğu anlaşılıyor.

Ve neticede Cinn-14 ile Bakara-45 ve 46 arasındaki ilişkiden Cinn-14’de bahsedilen teslimin, 1. teslim olan ruhun Allah'a teslim olduğu neticesine evet, ulaşıyoruz.

Benzer konular