Zumer 6 ve En’âm 98'e göre, can; nefse, karar yeri; fizik vücuda, emanetleri; ruha mı işaret etmektedir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Nefs » Zumer 6 ve En’âm 98'e göre, can; nefse, karar yeri; fizik vücuda, emanetleri; ruha mı işaret etmektedir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Zumer 6 ve En’âm 98'e göre, can; nefse, karar yeri; fizik vücuda, emanetleri; ruha mı işaret etmektedir?

Bakalım âyet-i kerimeye, Zumer 6:

39/ZUMER-6: Halakakum min nefsin vâhıdetin summe ceale minhâ zevcehâ ve enzele lekum minel en’âmi semâniyete ezvâcin, yahlukukum fî butûni ummehâtikum halkan min ba’di halkın fî zulumâtin selâsin, zâlikumullâhu rabbukum lehul mulku, lâ ilâhe illâ huve, fe ennâ tusrafûn(tusrafûne).
Sizi tek bir nefsten halketti. Sonra ondan, onun zevcesini (eşini). Ve sizin için dört ayaklı hayvanlardan sekiz çift indirdi. Sizi annelerinizin karnında, bir yaratılıştan sonra başka bir yaratılışla (halden hale geliştirip dönüştürerek) üç karanlık içinde yaratır. İşte bu sizin Rabbiniz Allah'dır. Mülk, O'nundur. O'ndan başka İlah yoktur. Buna rağmen nasıl döndürülüyorsunuz.


halakakum min nefsin vâhıdetin: Sizi tek bir nefsten halk etti.
summe ce’ale minhâ zevcehâ: Ve ondan, onun zevcesini halketti (kıldı) oluyor.
ve enzele lekum minel en’âmi semaniyete ezvâc (ezvâcin): Ve sizin için dört ayaklı hayvanlardan sekiz çift indirdi.
yahlukukum fî butûni ummehâtikum: Annelerinizin karnında sizi halketti.
halkan: Halk edişle halk etti.
min ba’di: Sonra,
halkın fî zulumâtin selâsin, zâlikumullahu rabbukum lehul mulk(mulku), lâ ilâhe illâ huve, fe ennâ tusrafûn: Sizi annelerinizin karnında, bir yaratılıştan sonra başka bir yaratılışla, üç karanlık içinde yaratır. İşte bu Allah’tır ki, sizin Rabbiniz. Mülk, O’nundur. O’ndan başka İlâh yoktur. Buna rağmen nasıl döndürülüyorsunuz?

En’âm 98'e geliyoruz:

6/EN'ÂM-98: Ve huvellezî enşeekum min nefsin vâhıdetin fe mustekarrun ve mustevdaun, kad fassalnâl âyâti li kavmin yefkahûn(yefkahûne).
Sizi bir tek nefsten (Âdem (A.S)’dan) yaratan ve böylece (sizin için) kararlı bir kalma yeri (fizik vücudumuz için yeryüzü: dünya), bir de emanet kalma yeri (nefsimiz için cennet ve cehenneme gitmeden önce geçici olarak beklenilen yer; berzah âlemi) dizayn eden O’dur. Fıkıh eden bir toplum için, âyetleri ayrı ayrı detayları ile açıkladık.


ve huvellezî enşeekum min nefsin vâhıdetin: Ve O Allah’tır ki sizi bir nefsten inşa etti (yarattı).
fe mustekarrun: Ve kararlı bir kalma yerinde.
ve mustevda’ (mustevdaun), kad fassalnal âyâti li kavmin yefkahûn (yefkahûne): Sizin için kararlı bir kalma yeri birde emanet kalma yeri için (cennet ve cehenneme gitmeden önce geçici olarak beklenilen yer; berzah âlemi) nefsimiz için dizayn eden odur. Fıkıh eden bir toplum için, âyetleri ayrı ayrı detayları ile açıkladık.

“Sizi bir tek nefsten yani Âdem (A.S)’dan yarattık, inşa ettik." diyor Allahû Tealâ.  Ve kararlı bir kalma yeri fizik alem (bu dünya).

ve mustevda’ (mustevdaun): Bir de tebdiğ edilecek, emanet olarak kalınacak yer.

Nefsimizin biz ölünce berzah âlemine gitmesi ve kıyâmete kadar orada beklemesi.

“Böylece size âyetleri açıklıyoruz.” diyor Allahû Tealâ.

Şimdi suale dönüyoruz. Zumer Suresinin 6. âyet-i kerimesi:

"Sizi tek bir neftsen halketti. Sonra ondan, onun zevcesini (eşini) halketti, inşa etti. Ve sizin için dört ayaklı hayvanlardan sekiz çift indirdi. Sizi annelerinizin karnında, bir yaratılıştan sonra başka bir yaratılışla üç karanlık içinde yaratır. Anne karnında olan olaylar gerçekten ciltlerle kitap yazılsa ancak anlatılabilir."

Bu âyetlerdeki can; nefse, karar yeri; fizik vücuda, emanetleri; ruha mı işaret etmektedir?

Buradaki emanet yeri, nefsimiz içindir. Ruh için bir işaret görünmüyor burada. Kararlı kalma yeri; fizik vücudumuz için, emanet kalma yeri; nefsimiz için.

"Dizayn eden O’dur." diyor Allahû Tealâ. Nefs ve fizik vücuttan bahsediyor. Kararlı yer; dünyadır ve emanet kalma yeri; nefsimiz için berzah âlemidir. Kıyâmete kadar beklenilen yer. İki vücuttan bahsediliyor.


Benzer konular