Secde 24’te belirtilen imamlarla Rahmân 33’te belirtilen sultan arasında bir ilişki var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Devrin İmamı » Secde 24’te belirtilen imamlarla Rahmân 33’te belirtilen sultan arasında bir ilişki var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Secde 24’te belirtilen imamlarla Rahmân 33’te belirtilen sultan arasında bir ilişki var mıdır?

Secde-24:

32/SECDE-24: Ve cealnâ minhum eimmeten yehdûne bi emrinâ lemmâ saberû ve kânû bi âyâtinâ yûkınûn(yûkınûne).
Ve onlardan, emrimizle hidayete erdiren imamlar kıldık, sabır sahibi oldukları ve âyetlerimize (Hakk’ul yakîn seviyesinde) yakîn hasıl etmiş oldukları için.


(Biraz evvel söyledik bunu.) “İnsanlardan (onlardan) imamlar kıldık, emrimizle hidayete erdirsinler diye. Sabır sahibi olduklarından ve âyetlerimize yakîn hasıl ettikleri için.”

Rahmân-33:

55/RAHMÂN-33: Yâ ma'şeral cinni vel insi inisteta'tum en tenfuzû min aktâris semâvâti vel ardı fenfuzû, lâ tenfuzûne illâ bi sultân(sultânin).
Ey insan ve cin topluluğu! Semaların ve arzın kuturlarından (çaplarından) nüfuz etmeye (çıkıp gitmeye) eğer gücünüz yetiyorsa, haydi nüfuz edin (geçip, çıkın)! Bir sultan (bir mürşid) olmaksızın nüfuz edemezsiniz (geçip çıkamazsınız).


yâ ma'şerel cinni vel insi: Ey insan ve cin topluluğu!
inisteta'tum en tenfuzû min aktâris semâvâti vel ardı fenfuz(fenfuzû), lâ tenfuzûne illâ bi sultân(sultânin): Ey insan ve cin topluluğu! İçinizden hanginiz, şu göklerin çapını aşabilir? Hiçbiriniz yapamazsınız. Ancak bir sultanla.

İşte o sultan, huzur namazının imamıdır. Çünkü sadece onun ruhunun başının üzerinde belirdiği kişiler ruhlarını Allah'a ulaştırabilirler. Kaldı ki cinler için böyle bir şey zaten mümkün değildir. Ama cinler nefs tasfiyesini tamamladıktan sonra göklere çıkmalarına izin veriliyor. Ama Allah'a ulaşmalarına değil. Cinlerin nefsleri yükseldiği için onun Allah'a ulaşması elbette söz konusu değil.

Sualin cevabı evet. Secde-24’teki belirtilen devrin imamı ile Rahmân-33’te belirtilen sultan aynı kişidir, devrin imamıdır ikisi de.

Benzer konular