Ankebut 2 ve 3, Tevbe 126'daki senede bir veya iki kere imtihanın sadıkları ve kazipleri techiz etmek için olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Ankebut 2 ve 3, Tevbe 126'daki senede bir veya iki kere imtihanın sadıkları ve kazipleri techiz etmek için olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Ankebut 2 ve 3, Tevbe 126'daki senede bir veya iki kere imtihanın sadıkları ve kazipleri techiz etmek için olduğunu söyleyebilir miyiz?

Allahû Tealâ Ankebût Suresinin 2 ve 3. âyetlerinde diyor ki:

29/ANKEBÛT-2: E hasiben nâsu en yutrakû en yekûlû âmennâ ve hum lâ yuftenûn(yuftenûne).
İnsanlar, "amenna (îmân ettik)" demekle imtihan edilmeden bırakılacaklarını mı sandılar?


Ankebût 3:

29/ANKEBÛT-3: Ve lekad fetennâllezîne min kablihim fe le ya’lemennallâhullezîne sadakû ve le ya’lemenel kâzibîn(kâzibîne).
Ve andolsun ki onlardan öncekileri de imtihan ettik. Allah sadıkları da (doğru söyleyenleri de) tekzip edenleri de (yalancıları da) mutlaka bilir.


Andolsun ki ondan öncekileri de imtihan ettik. Allah sadıkları da tekzip edenleri de yalancıları da mutlaka bilir. Sadıklar doğru söyleyenler ve resûle sadakat gösterenler.

Tevbe 126 ise Allahû Tealâ diyor ki:

9/TEVBE-126: E ve lâ yerevne ennehum yuftenûne fî kulli âmin merraten ev merrateyni summe lâ yetûbûne ve lâ hum yezzekkerûn(yezzekkerûne).
Ve onlar, senede bir veya iki kere imtihan edildiklerini görmüyorlar mı? Sonra tövbe etmiyorlar (Allah’a yönelmiyorlar) ve onlar zikir yapmıyorlar (Allah’ın ismini ardarda tekrar etmiyorlar).


Ve onlar bir veya iki kere imtihan edildiklerini görmüyorlar mı?  Sonra tövbe etmiyorlar (summe lâ yetûbûne). Ve onlar tezekkürde etmiyorlar? Konulara derinliğine girmiyorlar.

Âyetler bunlar. Senede bir veya iki kere imtihanın sadıkları ve kazipleri tesbit etmek için olduğunu söyleyebilir miyiz?

Evet, senden bir defa veya iki defa imtihan sadıkları ve kazipleri tesbit etmek için yapılıyor. Bu kaziplere dikkat edin Allah'ın âyetlerini yalanlayanlar, onlar seçilmeyenler. Allah'ın âyetlerini yalanlayanlar başka insanları da Allah'ın yolundan caydırmak üzere harekete geçenler. Onlar seçilmezler. Demek ki evet; onları imtihan etmek için Allahû Tealâ bu imtihan neticesinde de sadıkları ve kazipleri doğru söyleyenleri ve yalan söyleyenleri tespit etmek için.

Benzer konular