Bakara Suresi 170 ve 171’in muhtevasına tâbî olanları Bakara-78’de belirtilen emaniyyeye tâbî olanlarını vasıflandırabilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Bakara Suresi 170 ve 171’in muhtevasına tâbî olanları Bakara-78’de belirtilen emaniyyeye tâbî olanlarını vasıflandırabilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Bakara Suresi 170 ve 171’in muhtevasına tâbî olanları Bakara-78’de belirtilen emaniyyeye tâbî olanlarını vasıflandırabilir miyiz?

Bu insanlar Allah’a ulaşmayı dilemiyorlar, hidayette değiller. Sağır, kör ve dilsizler ve aynı zamanda kâfirler.

Şimdi Bakara- 78’e bakıyoruz:

2/BAKARA-78: Ve minhum ummiyyûne lâ ya’lemûnel kitâbe illâ emâniyye ve in hum illâ yezunnûn(yezunnûne).
Ve onlardan bir kısmı ümmîlerdir. Onlar (Allah’ın) Kitabı’nı bilmezler, sadece emaniyeyi (kişilerin yazdığı kitapları) bilirler. Ve onlar sadece zanda bulunuyorlar.


“Onlardan bir kısmı ümmîlerdir. Onlar (Allah’ın Kitab’nı) Kitab’ı bilmezler, sadece emaniyyeyi (yani kişilerin elleriyle yazdığı kitapları) bilirler. Kişilerin yazdığı kitapları bilirler. Onlar, sadece zan içindedirler.”

Allahû Tealâ bunu söylüyor Bakara Suresinin 78. âyet-i kerimesinde; emaniyyeye tâbî olanlar, Kitab’ı bilmiyerek zan içinde olanlar.

Peki Kitab’ın bugün bilinmemesine sebebiyet veren şey ne? İnsanların Kur’ân’ı bırakıp bu Bakara Suresinin 78. âyet-i kerimesindeki kitaplara dalmaları. O zaman kitaplar bütün öğretim sistemini işgal etmiş ve Kur’ân’ın temel fonksiyonlarını eda ettirecek olan emirleri yok olmuş asırlar boyunca. 14 asırda bu noktaya gelmiş İslâm.

Öyleyse burada çok büyük bir handikap söz konusu. İnsanların yazdığı kitaplar Kur’ân’ın bilinmemesine sebebiyet veriyor. İnsanlara hep iblis onları korkutarak: “Siz Kur’ân’ı Kerim’i anlayamazsınız, Kur’ân-ı Kerim’i anlayanlar kitaplar yazmışlar. O kitapları okuyun, o kitaplarla öğrenirsiniz Kur’ân’ı.” diyor ve insanların mahvı bu sebeple gerçekleşiyor. Çünkü o insanların asırlar boyunca yazdığı kitaplar sadece emaniyyeyi oluşturuyor. Yani Kur’ân’ın temeli o kitaplar sebebiyle kaybolmuş durumda. Artık insanlar, Kur’ân-ı Kerim’in 7 safhasından haberdar değiller.

Biliyorsunuz Kur’ân 7 safha içerir:

1- Allah’a ulaşmayı dilemek.
2- İrşad makamına ulaşıp tâbiiyeti gerçekleştirmek.
3- Ruhu Allah’a ulaştırıp teslim etmek.
4- Fizik vücudu Allah’ın emirleri ve yasaklarına riayet eden bir hüviyete getirip fizik vücudu Allah’a teslim etmek.
5- Nefsi aynı hüviyete getirip nefsi Allah’a teslim etmek.
6- İrşada ulaşmak.
7- İradeyi de Allah’a teslim etmek.

Bundan 14 asır evvel bütün sahâbe ve Peygamber Efendimiz (S.A.V) bunları yaşamışlar ve bunları size hadîslerden söylemiyoruz, Kur’ân âyetleriyle söylüyoruz.

Öyleyse bir sonuçla karşı karşıyayız. Bakara-170 ve 171’in muhtevasına tâbî olanları Bakara Suresinin 78. âyet-i kerimesinde belirtilen emaniyyeye tâbî olanlar olarak vasıflandırabilir miyiz? Elbette, tam onları ifade ediyor.

Asırlarden beri yazılan kitapları esas sayıp Kur’ân’ı unutan insanların düştükleri durum. Ne yazık ki ilim sahibi görünenler, Kur’ân hakikatlerinden artık bugün haberdar değiller. Hangi Kur’ân hakikatlerinden? İnsanları dünya ve cennet saadetine götürecek olan Kur’ân hakikatlerinden, mutluluğa götürecek olan Kur’ân hakikatlerinden, İslâm’dan, Allah’a teslim olmaya götürecek olan Kur’ân hakikatlerinden.

Allah razı olsun.

Benzer konular