Neml 80'de belirtilen ölülerle, İsrâ 45 ve 46'da belirtilen kalplerinde engeller bulunanlar arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âyetler ve Sırları » Neml 80'de belirtilen ölülerle, İsrâ 45 ve 46'da belirtilen kalplerinde engeller bulunanlar arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Neml 80'de belirtilen ölülerle, İsrâ 45 ve 46'da belirtilen kalplerinde engeller bulunanlar arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?

Neml 80:

27/NEML-80: İnneke lâ tusmiul mevtâ ve lâ tusmius summed duâe izâ vellev mudbirîn(mudbirîne).
Muhakkak ki sen, ölülere işittiremezsin ve arkasını dönüp kaçan sağırlara da (Allah’ın) davetini işittiremezsin.


inneke lâ tusmiul mevtâ: Muhakkak ki sen, ölülere işittiremezsin.
ve lâ tusmius summed duâe:  Ve sen dua ettikleri zaman, sen daveti işittiremezsin.
izâ vellev mudbirîn(mudbirîne): Arkalarına döndükleri zaman sağırlara işittiremezsin.

İsrâ 45:

17/İSRÂ-45: Ve izâ kara’tel kur’âne cealnâ beyneke ve beynellezîne lâ yu’minûne bil âhirati hicâben mestûrâ(mestûran).
Sen Kur’ân’ı kıraat ettiğin (okuduğun) zaman, seninle ahirete (ölmeden evvel Allah’a ulaşmaya ve kıyâmet gününe) inanmayanlar arasına hicab-ı mesture kıldık (gözlerinin üzerine, seni peygamber olarak görmelerini engelleyen bir perde koyduk).


İsrâ 46:

17/İSRÂ-46: Ve cealnâ alâ kulûbihim ekinneten en yefkahûhu ve fî âzânihim vakrâ(vakran), ve izâ zekerte rabbeke fîl kur’âni vahdehu vellev alâ edbârihim nufûrâ(nufûran).
O’nu (Kur’ân’ı), fıkıh (idrak) etmelerine karşı, (fıkıh edemesinler diye) kalplerinin üzerine ekinnet ve onların kulaklarına vakra (işitme engeli) kıldık. Ve sen, Kur’ân’da Rabbinin tekliğini zikrettiğin zaman nefretle arkalarına döndüler.


Şimdi suale geliyoruz. Neml 80'de belirtilen ölülerle, bu ölülerin iki özelliği var: Ölülere işittiremezsin, arkalarını döndükleri zaman sağırlara işittiremezsin. Yani ölüler arkalarını dönen sağırlardır. İsrâ 45'te de "Onlar nefretle arkalarını dönerler." diyor. Her ikisinde de sağırlar söz konusu. "Kulaklarına vakra koyduk." diyor Allahû Tealâ "Kulaklarına engel koyduk." Bu engel onların işitmesine mani oluyor. "fî âzânihim vakrâ(vakran): Kulaklarının içine vakra koyduk." diyor.

Şimdi suale dönelim. “Neml 80'de belirtilen ölülerle, İsrâ 45 ve 46'da belirtilen kalplerinde engeller bulunanlar arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?”

Çok yakın bir ilişki söz konusu. Her ikisinde de dönen insanlar var. Arkalarını nefretle dönenler var. Ve her ikisinde de sağırlar var. Bir yakın ilişkinin mevcut olduğunu söyleyebiliriz.

Benzer konular