Duhan-10’da gökleri kaplayan açık bir dumanla dostluğun gerçekleşmemesi sebebiyle oluşan fitne ve fesat arasında bir ilişki var mı?

Anasayfa » Ana Sayfa » Küfür » Duhan-10’da gökleri kaplayan açık bir dumanla dostluğun gerçekleşmemesi sebebiyle oluşan fitne ve fesat arasında bir ilişki var mı?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Duhan-10’da gökleri kaplayan açık bir dumanla dostluğun gerçekleşmemesi sebebiyle oluşan fitne ve fesat arasında bir ilişki var mı?

Allahû Tealâ Zuhruf-33’te Rahmânı inkâr edenlerin tek bir ümmet olduğunu, Enfâl-73’te ise bu kâfirlerin birbirlerinin dostları olduğunu açıkladıktan sonra "Birbirinize dost olmazsanız, yeryüzünde fitne ve büyük fesat olur." buyuruyor. Dûhan-10’da gökleri kaplayan açık bir dumanla dostluğun gerçekleşmemesi sebebiyle oluşan fitne ve fesat arasında bir ilişki var mı?
 
Zuhruf-33:

43/ZUHRÛF-33: Ve lev lâ en yekûnen nâsu ummeten vâhıdeten le cealnâ limen yekfuru bir rahmâni li buyûtihim sukufen min fıddatin ve meârice aleyhâ yazherûne.
Eğer insanlar tek bir ümmet haline gelecek olmasaydı, Rahmân’ı inkâr edenlerin evlerine mutlaka gümüşten tavanlar ve üzerinde yükseldikleri merdivenler yapardık.


"ve lev lâ en yekûnen nâsu ummeten vâhıdeten: Eğer insanlar tek bir ümmet haline gelecek olmasaydı.
le cealnâ limen yekfuru bir rahmâni li buyûtihim sukufen min fıddatin:  Rahmân’ı inkâr edenlerin evlerine mutlaka gümüşten tavanlar (sakaf, çatı demek)
ve meârice aleyhâ yazherûne: Ve üzerinde yükseldikleri merdivenler yapardık" diyor Allahû Tealâ.  

Rahmânı inkâr edenler tek bir ümmet.

Enfâl 73:

8/ENFÂL-73: Vellezîne keferû ba'duhum evliyâu ba'dın, illâ tef'alûhu tekun fitnetun fîl ardı ve fesâdun kebîr (kebîrun).
Kâfir olan kimseler birbirinin dostlarıdır. Onu yapmazsanız (birbirinizle dost olmazsanız) yeryüzünde fitne ve büyük fesat olur.


vellezîne keferû ba'duhum evliyâu ba'd(ba'dın): O kâfirler ki, onların bazıları bazılarına, bir kısmı bir kısmına dosttur.
"illâ tef'alûhu tekun fitnetun fîl ardı ve fesâdun kebîr(kebîrun)"

illâ tef'alûhu: Eğer onu yapmazsanız yani birbirinize dost olmazsanız.
tekun fitnetun fîl ardı ve fesâdun kebîr(kebîrun): Dünya da fitne ve büyük fesat olur.

Öyleyse kâfirler birbirinin dostlarıdır. Mü’minlerin de dost olması gerekiyor.

Dûhan 10:

44/DUHÂN-10: Fertekib yevme te’tîs semâu bi duhânin mubîn(mubînin).
Artık göğün, apaçık duman (fitne) getireceği günü gözle.


"Göklerin açık bir dumanla kaplanacağı günü gözetle."

Rahmânı inkâr edenler tek bir ümmettir neticesine ulaşıyoruz, yani Allah’ı inkâr edenler (kâfirler) tek bir ümmet. Ve bu tek ümmet birbirinin dostları. Yani Allah’a inanmayanların hepsi iman edenlerin dışında ki tek bir ümmet. Yani 72 fırkanın hepsi tek bir ümmet oluşturuyor. Nasıl bir tek ümmet? 72 tane fırkadan oluşan, 72 değişik inanç çeşidine bağlanmış olan ama kurtuluşları mümkün olmayan kâfirler. Öyleyse fitnenin durabilmesi için bunların karşısında bir kuvvet olması lâzım, işte onlar müminler. Bu fitnenin dünyayı kaplaması ise, o bütün dünyayı kaplayan fitne fesatla, gökleri kaplayan duman aynı şey. Dünyayı kaplayan duman, işte bu fitne ve büyük fesadın oluşması. Şu anda dünyada büyük ve fitne ve fesat alıp yürümüş durumda. Harpler söz konusu ve inananlar arasında harpler söz konusu.

Benzer konular