Allah’a ulaşmayı dilemeyi isteyen kişinin önündeki engeller ve kolaylıklar nelerdir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Allah’a ulaşmayı dilemeyi isteyen kişinin önündeki engeller ve kolaylıklar nelerdir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Allah’a ulaşmayı dilemeyi isteyen kişinin önündeki engeller ve kolaylıklar nelerdir?

Allah’a ulaşmayı dilemeyi isteyen veya istemeyen kişinin önünde engeller vardır ama kolaylıklar da vardır.

Kişi Allah’a ulaşmayı dilemiyor:

* O kişi kördür; o kişi irşad makamına baktığı zaman, onu irşad makamı olarak göremez, herhangi bir kişiden ayırt edemez.
* O kişi sağırdır; irşad makamının sözlerinin irşada müteallik kesimlerini anlayamaz, idrak edemez.
* O kişi idraksizdir; o duyduğu, işittiği ve gördüğü kişinin sözlerini kalbine indirir ama kalbiyle idrak edemez.

O kişi kör, sağır ve dilsizdir; o kişinin gözlerinde hicab-ı mesture adlı bir perde vardır, kulaklarında vakra vardır, kalbinde ekinnet vardır. Görmesine, işitmesine ve idrak etmesine mâni olur.

Yetmez:

* Bu kişinin görme hassası, basar isimli görme hassası mühürlüdür, üzerine gışavet adlı bir perde çekilmiştir.
* Bu kişinin işitme hassası, sem’î hassası, o da mühürlüdür.
* Bu kişinin kalbindeki idrak hassası, derin algılama kabiliyeti, o da mühürlüdür.

Öyleyse engeller var ortada. Bu engeller, 6 tane engeldir. Kim Allah’a ulaşmayı dilerse Allah, Enfâl Suresinin 29. âyet-i kerimesine göre o kişinin üzerinde Rahmân esmasıyla tecelli eder ve onun günahlarını örter.

8/ENFÂL-29: Yâ eyyuhâllezîne âmenû in tettekullâhe yec’al lekum furkânen ve yukeffir ankum seyyiâtikum ve yagfir lekum, vallâhu zul fadlil azîm(azîmi).
Ey âmenû olanlar! Allah’a karşı takva sahibi olursanız sizi furkan (hak ve bâtılı ayırma özelliği) sahibi kılar! Ve sizden (sizin) günahlarınızı örter ve size mağfiret eder (günahlarınızı sevaba çevirir). Ve Allah, büyük fazl sahibidir.


Ona furkanlar verir ve onun günahlarını örter. Verdiği her furkanda; 3 furkan görme, işitme ve idrak etme hassalarının üzerine gelir. Kişi gören, işiten ve idrak eden birisi olur hassaları itibariyle. Üç sonuç da onun uzuvları üzere gelir. Görme, işitme ve idrak etme uzuvları; göz, kulak ve kalp. Onları da Allahû Tealâ açar ve bunları açmakla kalmaz; kişi gören, işiten, idrak eden birisi olması için kalbine ekinnet koyar: 7. faktör. Ve kişi gören, işiten ve idrak eden bir insan olur.

İşte böyle bir dizaynda, o kişi daha Allah’a ulaşmayı dilediği anda, Allah'ın cennetinin sahibi olmuştur. Allah derhal bu 7 tane furkanı ona verir ve her furkanda günahlarını 7’de 1 örter ve neticede o kişinin günahları örtülmüş olur tamamen. O kişi artık sevapları günahlarından daha fazla olan birisi olur.

Düşmanlara gelince; o taguttur, insan ve cin şeytanlardır veya bizatihi iblistir, şeytandır.

Kolaylıklara gelince; o kişinin Allah’a ulaşmayı dilemesi tek başına yeter. Kim Allah’a ulaşmayı dilerse, Allah mutlaka onun üzerinde Rahmân esmasıyla tecelli eder ve onu mutlaka Allah’ın cennetinin sahibi kılar.

Benzer konular