Yûnus 62'de açıklanan Allah’ın velîleriyle, Ahkâf 13’te istikamet üzere olanların Allah’a ulaşmayı dileyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Yûnus 62'de açıklanan Allah’ın velîleriyle, Ahkâf 13’te istikamet üzere olanların Allah’a ulaşmayı dileyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Yûnus 62'de açıklanan Allah’ın velîleriyle, Ahkâf 13’te istikamet üzere olanların Allah’a ulaşmayı dileyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?

Söyleyebiliriz ama âyetleri okuyarak daha kesinleştirelim konuyu. Yûnus Suresinin 62. âyet-i kerimesinde Allahû Tealâ diyor ki:

10/YÛNUS-62: E lâ inne evlîyâallâhi lâ havfun aleyhim ve lâ hum yahzenûn(yahzenûne).
Muhakkak ki Allah’ın evliyasına (dostlarına), korku yoktur. Onlar, mahzun olmazlar, öyle değil mi?


“Muhakkak ki Allah’ın evliyasına korku yoktur. Onlar mahzun da olmazlar, öyle değil mi?” diyor Allahû Tealâ.

Ahkâf Suresinin 13. âyet-i kerimesinde buyuruyor ki:

46/AHKÂF-13: İnnellezîne kâlû rabbunâllâhu summestekâmû fe lâ havfun aleyhim ve lâ hum yahzenûn(yahzenûne).
Muhakkak ki onlar “Rabbimiz Allah’tır.” dediler. Sonra onlar (Allah’a) istikamet üzere oldular. Artık onlara korku yoktur. Ve onlar mahzun olmazlar.


“Onlar ki, muhakkak surette derler ki: ‘Rabbim Allah’tır.’ Sonra da bir istikamet sahibi olurlar, sonra istikamet üzere olurlar, yani Allah’a doğru bir istikamet üzere olurlar. Onlara korku yoktur ve onlar mahzun da olmazlar.”

Öyleyse, “Onlara korku yoktur. Onlar mahzun da olmazlar.” müessesesi iki defa gerçekleşiyor. Birincisinde Allah’ın evliyası olduğu söyleniyor, ikincisinde “Rabbim Allah’tır.” deyip Allah’a doğru istikamet üzere olanlar. İşte kim “Rabbim Allah’tır.” deyip Allah’a istikamet üzere, Allah’a ulaşmayı dilemişse, onlar Allah’ın evliyası olmuşlardır. İstikamet üzere olmak, Allah’a ulaşmayı dilemenin açık bir delili.

Öyleyse: “Yûnus Suresinin 62. âyet-i kerimesinde açıklanan Allah’ın velîleri ile Ahkâf Suresinin 13. âyet-i kerimesinde istikamet üzere olanların, Allah’a ulaşmayı dileyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?”

Birincisinde Allah’ın evliyası olduğu kesin olarak anlatılıyor, ikincisinde de istikamet üzere olanlar; her ikisi de Allah’a ulaşmayı dileyenler.

Benzer konular