Bakara 135 ve Rûm 31’i açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » Bakara 135 ve Rûm 31’i açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Bakara 135 ve Rûm 31’i açıklar mısınız?

Bakara 135:

2/BAKARA-135: Ve kâlû kûnû hûden ev nasârâ tehtedû kul bel millete ibrâhîme hanîfâ(hanîfen), ve mâ kâne minel muşrikîn(muşrikîne).
Ve dediler ki: “Yahudi veya hristiyan olun ki, hidayete eresiniz.” De ki: “Hayır. İbrâhîm’in dîni haniftir (hidayete ermiştir).” Ve o, müşriklerden olmadı.”


ve kâlû kûnû hûden ev nasârâ tehtedû kul bel millete ibrâhîme hanîfâ(hanîfen): Ve dediler ki: “Yahudi veya hristiyan olun ki; hidayete eresiniz.”
 
De ki: “Hayır. İbrâhîm’in milleti haniftir (hidayete ermiştir, Allah'a ulaşmıştır).
 
ve mâ kâne minel muşrikîn(muşrikîne): Müşriklerden değildir, müşriklerden olmamıştır.
 
Burada Yahudi ve Hristiyanlar diyorlar ki: “Yahudi veya Hristiyan olun ki; hidayete eresiniz.” Bize de bir zamanlar hidayet dileyenler olmuştu, “Allah sana hidayet versin.” diyenler olmuştu. Televizyonlardan hatırlayacaksınız. Hidayetin ne olduğunu bilmeyen Yahudiler, hidayetin ne demek olduğunu bilmeyen Hristiyanlar bir araya geliyorlar ve de bizim Müslümanlara “Yahudi olun veya hristiyan olun ki; hidayete eresiniz.” diyorlar. Hâlbuki “hidayete eresiniz” dedikleri kişiler yani sahâbe hidayette ama bunlar, toplumun büyük kısmı hidayette değiller.
 
Ve İbrâhîm diyor ki:
 
“Hayır, de onlara. Siz hidayette değilsiniz, hanif olanlar, hidayette olanlar Hz. İbrâhîm’in milletidir. Hz. İbrâhîm’in kodlarına tâbî olanlardır, Hz. İbrâhîm’in söylediklerine tâbî olanlardır. Ve o müşriklerden değildir. Müşriklerden olmayan Hz. İbrâhîm’in sözüne tâbî olanlardır.” Müşriklerden olmadıklarına göre bunlar mutlaka Allah'a ulaşmayı dileyen kişilerdir. Dileyen kişilerse onlar zaten hidayetteler. Bakara 135 bu hakikati anlatıyor. 
 
RÛm 31:

30/RÛM-31: Munîbîne ileyhi vettekûhu ve ekîmûs salâte ve lâ tekûnû minel muşrikîn(muşrikîne).
O’na (Allah’a) yönelin (Allah’a ulaşmayı dileyin) ve O'na karşı takva sahibi olun. Ve namazı ikame edin (namaz kılın). Ve (böylece) müşriklerden olmayın.


“Allah'a yönel ve Allah'a karşı takva sahibi ol. Ve namaz kıl. Ve müşriklerden olma.”

30/RÛM-32: Minellezîne ferrakû dînehum ve kânû şiyean, kullu hızbin bimâ ledeyhim ferihûn(ferihûne).
(O müşriklerden olmayın ki) onlar, dînlerinde fırkalara ayrıldılar ve grup grup oldular. Bütün gruplar, kendilerinde olanla ferahlanırlar.


Ne diyor? “Allah'a ulaşmayı dileyen kişi fırkalara ayrılmamıştır. Tek fırkanın üzerindedir. Müşriklerden de değildir.” Burada da Hz. İbrâhîm’in milleti hanifir, Allah'a ulaşmayı dilemişlerdir. Diledikleri anda da zaten müşriklerden değillerdir.

Benzer konular